17.9.20

O Μητσοτάκης «εξαφάνισε» τη συνάντηση με τον Ζάεφ...

Σαν να μην έγινε ποτέ η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας.

Έτσι επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την καυστική κριτική που δέχτηκαν για την αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι κατηγορούσαν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για...
«εθνική μειοδοσία» και χαρακτήριζαν «εθνικά επιζήμια» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η επίτευξή της μάλιστα είχε αναδειχθεί σε μείζον αντιπολιτευτικό ζήτημα, με τη ΝΔ να ζητάει την ακύρωσή της, να ενορχηστρώνει και να πρωτοστατεί σε ακραία συλλαλητήρια «μακεδονομάχων».

Δεν θα καλωσορίσω ποτέ πρωθυπουργό από τη Βόρεια Μακεδονία, είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας μάλιστα πως θα ασκήσει βέτο για να μπλοκάρει τη Συμφωνία όταν γίνει πρωθυπουργός.

Χθες, ο ίδιος υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σε θερμό κλίμα τον Ζόραν Ζάεφ, που βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο συνεδρίου του περιοδικού «Economist», παραθέτοντάς του γεύμα εργασίας.


Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε μεταξύ άλλων για τη σχέση του με την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο «Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος [...] Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει από όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία».

«Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στον ρεαλισμό» ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας σκωπτικά πως «από "Μακεδονομάχος" εξελίχθηκε σε "βορειομακεδονομάχο"», όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ζάεφ.  

«Τον ευχαριστούμε που αναγνωρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση, η οποία μας έβγαλε από το διπλωματικό τέλμα δεκαετιών» σημείωσε στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Πολλοί ήταν και οι πολίτες που θυμήθηκαν τους «μακεδονομάχους» της ΝΔ, σχολιάζοντας με το δικό τους καυστικό τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ζάεφ, που σηματοδοτεί και τη νέα στάση της κυβερνητικής παράταξης.

«Προδίδοντας» την αμηχανία του Κ. Μητσοτάκη και του κυβερνώντος κόμματος, η χθεσινή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών εξαφανίστηκε, σαν να μην έγινε ποτέ, από τον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας της κυβέρνησης αλλά και από τις προσωπικές ιστοσελίδες του Έλληνα πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το primeminister.gr, στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε (μόνο) με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είχε βέβαια προηγηθεί σειρά ειρωνικών ανακοινώσεων, με αφορμή την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα και την στρoφή της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί πλέον την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό  κατέθεσε στη Βουλή, δύο μνημόνια συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών με τη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα μνημόνια συνεργασίας αναμένεται να συζητηθούν και να ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία, εκθέτοντας τη στάση των πρώην «μακεδονομάχων» της ΝΔ. 

Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να μην προσπαθεί «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τα ψέματά του, τη χυδαία ψηφοθηρία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις κούφιες απειλές για βέτο σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, που τώρα έγιναν “μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας”, αλλά να ξεκινήσει να σκέφτεται πώς ακριβώς θα υπερασπιστεί τις συμφωνίες με τη γείτονα που έφερε προς κύρωση στη Βουλή». Εκφράζει δε την ελπίδα ότι «θα έχει την παρρησία να έρθει να τις υπερασπιστεί ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού που εξαπάτησε»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: