23.9.20

Ένα ρακούν και μία κάμπια κλέβουν τις ευθύνες τους...


Υπάρχουν φορές που γίνεται κουβέντα με επιχειρήματα, σοβαρές απόψεις, στοιχεία και έστω, στοιχειώδη υπευθυνότητα. Υπάρχουν οι φορές που σηκώνεις τα χέρια ψηλά, η όποια λογική πάει περίπατο και εκεί ξεκινούν οι δικαιολογίες. Αυτές μάλιστα φαίνεται ότι περιλαμβάνουν από τη συνήθη πλέον, επίρριψη ευθυνών σε αποδιοπομπαίους τράγους (μετανάστες, νεολαία), μέχρι και πιο... ευφάνταστα σχήματα (βάνδαλοι καταστρέφουν συρμούς, «δεν φίλησα το χέρι του, έκλινα προς το ράσο»). Α, και μία δολοπλόκα κάμπια, που χτύπησε μαζί με ένα αποτυχημένο πιλοτικό έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ, το κέντρο της Αθήνας.  

Για να καταλάβουμε την κατάσταση παραλογισμού και υποτίμησης της νοημοσύνης των πολιτών που επικρατεί, αξίζει να ρίξουμε μία ματιά μόνο σε ειδήσεις της Τρίτης. Γίνεται λοιπόν το σκηνικό με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, που εμφανίζεται σε βίντεο να φιλάει το χέρι ενός ιερέα, χωρίς να φοράει μάσκα. Η εικόνα του αυστηρού κυβερνητικού στελέχους, που έχει γίνει σύμβολο της «ατομικής ευθύνης», του ύφους και του μαλώματος στους πολίτες, να μην τηρεί κανένα μέτρο, προκαλεί πολλά σχόλια, ακόμα και από το φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο. Συν τοις άλλοις, ήταν ο ίδιος που άσκησε κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, μόλις την περασμένη Παρασκευή, για την επιλογή του να κοινωνήσει, λέγοντας ότι «όλοι χριστιανοί είμαστε, αλλά δεν το δείχνουμε». Για κάποιους αυτό είναι μείζον θέμα, για κάποιους όχι. 

Γενικά πάντως, το ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων πάντως δεν έχει το κουράγιο να πει δημόσια ότι με το κουταλάκι της Θείας Κοινωνίας κολλάει, είναι σοβαρό θέμα, ενδεικτικό των υποχωρήσεων που βλέπουμε σωρηδόν στην επιστήμη τους τελευταίους μήνες, για χάρη σκοπιμοτήτων. Αλλά στην περίπτωση Χαρδαλιά, ίσως θα αρκούσε ένα «συγγνώμη λάθος». «Η ένταση των στιγμών», «ένα λάθος της στιγμής», θα μπορούσε να είναι για πολλούς κατανοητό. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη όμως είναι πολύ θρασύς για τέτοια, οπότε προσπάθησε να μας εξηγήσει πως «έκλινε προς το ράσο του ιερέα και δεν φίλησε το χέρι του», ζητώντας παράλληλα «σεβασμό». Μικρό θέμα βέβαια και πάλι, μπροστά στο ότι κατά τις πλημμύρες της Εύβοιας, προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν ενεργοποιήθηκε το 112 για «είναι μόνο για πυρκαγιές» και θα «προκαλούνταν πανικός, εκατόμβες νεκρών». Αλλα ενδεικτικό.

 Επόμενο θέμα, συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι φωτογραφιες από το Σύνταγμα το πρωί της Τρίτης γεμίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας τη μόνιμη πλέον πληγή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό επί μήνες, ενώ κάποια στιγμή μάλιστα μείωσαν τα δρομολόγια λόγω θέρους. Κάποια στιγμή επίσης έβαλαν ένα «όριο πληρότητας 60%» το οποίο είναι αδύνατο να τηρηθεί και να ελεγχθεί στην πράξη, μετά το ξέχασαν μάλλον και οι ίδιοι. Ποιοι φταίνε; Το υπουργείο Μεταφορών; Οι λοιμωξιολόγοι που δεν το ζήτησαν επιτακτικά; Όχι. Υπάρχει, όπως μας ενημέρωσε επίσημα η ΣΤΑΣΥ, ένα «οργανωμένο σχέδιο βανδαλισμών» τα βράδια σε συρμούς του μετρό, που εν πολλοί προκαλεί τον συνωστισμό. Μπαχαλάκηδες, αυτή η μάστιγα. Στα Πανεπιστήμια φταίνε αυτοί, αντί της πενιχρής χρηματοδότησης, στη Μόρια φταίγαν αυτοί, αντί της κόλασης, στα Εξάρχεια φταίνε αυτοί, αντί των ναρκεμπόρων, τώρα και στους συρμούς σας. 

 Αλλά δεν πειράζουν όλα αυτά, γιατί εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, να ενημερώσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ότι ο Μεγάλος Περίπατος «βγήκε και δεν βγήκε». Αυτό μάλλον σημαίνει ότι τα χρήματα, περίπου 2 εκατ. ευρώ, βγήκαν από τα δημόσια ταμεία και το έργο όχι. Ό,τι είδατε μέχρι τώρα, οι ζαρντινιέρες και οι μπογιές, ήταν απλά μία «προσομοίωση». Και θα τα πετάξουμε. Και από το 2021 θα κάνουμε κάτι άλλο οριστικό. Σαν το παιδάκι που πήρε ένα παιχνίδι και μετά το βαρέθηκε, σαν να σου έχει κολλήσει ένα τραγούδι για καμιά βδομάδα και μετά να κουραστείς. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάφεις ένα οδόστρωμα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάζεις μια ζαρντινιέρα» ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων ο δήμαρχος. Στο τέλος θα βγαίνει να καταγγέλνει το ίδιο του το έργο – «ορόσημο». 

Guest star στη ραδιοφωνική του εμφάνιση μία… κάμπια, που κατέστρεψε το γκάζον δίπλα στο συντριβάνι στην Ομόνοια: «Σχετικά με το γκαζόν στην Ομόνοια. Κάποια στιγμή ήρθε μια κάμπια και άρχισε να το σκοτώνει, να το καταστρέφει. Το αποτέλεσμα είναι ότι κιτρίνισε το γκαζόν. Χαμός στα social media ότι καταστράφηκε το γκαζόν κλπ. Τι μπορείς να κάνεις; Η μία λύση είναι θα βάλω ένα δυνατό δηλητήριο το οποίο είναι τοξικό και θα σκοτώσει την κάμπια και θα σώσει το γκαζόν αλλά θα είναι επικίνδυνο για τους πολίτες. Η άλλη λύση είναι να πας με βιολογικά μέσα. Εδώ θέλεις τον ειδικό, θέλεις τον γεωπόνο ο οποίος θα σε συμβουλέψει και εσύ θα ακολουθήσεις» 

 Τουλάχιστον όμως, στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα νοσοκομεία υπάρχει σοβαρότητα. Ή και όχι. Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας οι γιατροί ομόφωνα αποφάσισαν ότι αδυνατούν πλέον να δέχονται άλλους ασθενείς με Covid-19 στην πτέρυγα νοσηλείας, καταγγέλλοντας αδιαφορία, υποστελέχωση και έλλειψη υποδομών. Από τα τέλη Αυγούστου ζητούν συγκεκριμένα μέτρα. Στην ενημέρωση της Τρίτης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έπαιξε την κασέτα, απαντώντας απλά «συνεχίζουμε και στηρίζουμε» τα νοσοκομεία μας. Τίποτα επί του πρακτέου, εκτός από το ότι η παραίτηση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας: «Η Νίκαια είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, 12 θετικούς και 18 ύποπτα κρούσματα. Το Σαββατοκύριακο οι 30 έγιναν 40, 30 θετικά και δέκα ύποπτα κρούσματα. Συνεχίζουμε, στηρίζουμε τα νοσοκομεία σε προσωπικό και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπου χρειαστεί. Συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα κρούσματα. Επίσης η παραίτηση του διευθυντή δεν έγινε αποδεκτή, άρα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του». 

 Υπενθυμίζεται εδώ ότι μιλάμε μόνο για ειδήσεις μίας ημέρας. Προβλήματα ξεκάθαρα, καταφανή, που απαιτούν σοβαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες λύσεις. Αντί αυτών, μας προσβάλλουν στα μούτρα. Κι όταν συμβαίνουν όλα αυτά σε καθημερινή βάση, θα ήταν παράλογο να μην βρίσκονται τα εξιλαστήρια θύματα και για τη γενικότερη κατάρρευσης της διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η αποτυχία της οποίας θα μας οδηγήσει μάλλον σε σκληρότερα περιοριστικά μέτρα. Τις τελευταίες μέρες ενορχηστρώνεται η γραμμή που στοχοποιεί τη νεολαία, ξανά αλλά και πλέον τους μετανάστες, που ουσιαστικά «μας κλέβουν τις ΜΕΘ». 

Αναμενόμενο γιατί μπροστά στον πανικό της, η κυβέρνηση προσπαθήσει να κερδίσει όσο μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση μπορεί, όσο χυδαία κι αν είναι τα επιχειρήματά της. Είναι αυτή όμως που ανοιξε άτακτα τον τουρισμό, υποχωρώντας στους εκβιασμούς διεθνών ταξιδιωτικών κολοσσών όπως η TUI αλλά και σε αιτήματα μεγαλοξενοδόχων να μην ανακοινώνονται κρούσματα ανα συγκεκριμένη περιοχή. Είναι αυτή που τον Ιούνιο τερμάτισε προγράμματα στέγασης προσφύγων, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στην εξώση και στην αστεγία, από όου τους περιμαζεύει και τους οδηγεί σε καμπ, όπως και δεν έκανε καμία αποσυμφόρηση στα καμπ, την οποία ζητούσαν επιτακτικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Διεθνείς Οργανώσεις από την άνοιξη. Είναι αυτή που υποσχέθηκε 1.200 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά τα Σωματεία των Γιατρών μιλούν μόνο για 600 κάτι. Είναι αυτη που σφυριζει αδιάφορα στους συνωστισμούς στα ΜΜΜ, που μας έλεγε για «μέσους όρους μαθητών ανά τάξη» στα σχολεία, που ούτε τις μάσκες δεν μπόρεσε να προσφέρει σωστά, που είχε έξι μήνες να προετοιμαστεί και άφησε τα πάντα στην τύχη τους, πανηγυρίζοντας και περνώντας παράλληλα νομοσχέδια βγαλμένα από ένα καλό μνημόνιο (βλ.εργασιακά, απλήρωτες υπερωρίες). 

 Πόσα ρακούν πια, ή πόσες κάμπιες, να ταίσει η τόση ανευθυνότητα;...
Θάνος Καμήλαλης
the pressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: