30.11.19

«Θαύμασα τους Έλληνες διασώστες»...


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, εξέφρασε σήμερα τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον ελληνικό λαό και τους «φίλους του», όπως χαρακτήρισε τον...
πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Αθήνα για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό που μετρά τις πληγές του ύστερα από τον φονικό σεισμό. «Θαύμασα τους Έλληνες διασώστες και ελπίζω κάποια στιγμή να σας μοιάσουμε».

Στους 51 οι νεκροί, χιλιάδες άστεγοι

Ο θάνατος σήμερα το μεσημέρι στην εντατική του νοσοκομείου Τιράνων της 20χρονης, ανέβασε σε 51 τον αριθμό των θυμάτων του φονικού σεισμού. Το μεσημέρι, κηδεύτηκαν τα 8 μέλη της οικογένειας Λιάλια, που έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση λόγω του φονικού σεισμού της τετραώροφης κατοικίας τους στα προάστια του Δυρραχίου. Στην νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και χιλιάδες πολίτες.

Από την οικογένεια σώθηκε μόνο ένα 17χρονο αγόρι, το οποίο ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια και μεταφέρθηκε χθες στην Ιταλία για εξειδικευμένη νοσηλεία. Πάνω από 10.000 άτομα υπολογίζεται πως έχουν μείνει χωρίς στέγη, ενώ σημειώνονται και μαζικές έξοδοι από την χώρο, από εκείνους που μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό.

Σήμερα, ξεκίνησαν οι έλεγχοι των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων. Τα πρώτα κλιμάκια είναι η 16 μελής ομάδα της Ελλάδας, και οι αντίστοιχες της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης , μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Οκτώ σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλα.

Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 έως 250 οικογένειες είναι επίσης μη κατοικίσιμα.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του μεγέθους των ζημιών που άφησε πίσω ο σεισμός και ο Ράμα τόνισε, ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα χτίρια, αποδίδοντας την έκταση της καταστροφής στην παραβίαση «κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας»...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: