2.9.19

Tο στοίχημα του Μητσοτάκη σε 90 ημέρες - Το «κρας τεστ» της ΔΕΘ...

Το μεγάλο στοίχημα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησε από το Παρίσι και το Βερολίνο και δεν είναι άλλο από το...
να αλλάξει μέσα σε λιγότερο από 90 ημέρες την εικόνα της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο. Αλλά κυρίως στις αγορές και στους επενδυτές με κομβικό στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Το «φρέσκο χρήμα», που λένε οι άνθρωποι του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, που θα δώσει οξυγόνο και θα τονώσει την ασθενική ανάπτυξη. Ωστόσο εκτός από τα ταξίδια στο εξωτερικό, κομβικής σημασίας είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη καθώς το μήνυμα που θα εκπέμψει θα έχει αποδέκτες δύο διαφορετικά ακροατήρια, εντός αλλά και εκτός.  

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου-έχει ξεκινήσει, το Μαξίμου βρίσκεται σε  προετοιμασίες εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή των εγκαινίων της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση σήμερα, στις 12.00, με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ).

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε ήδη την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας στο Διοικητήριο, οι οποίοι του κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, αλλά και τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα της περιοχής.

Παρά τα όσα γράφονται ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» του, αλλά κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι  από το βήμα της ΔΕΘ θα μιλήσει «συγκεκριμένα» για το σχέδιό του «όχι μόνο για ολόκληρη τη χώρα, αλλά και για ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τη Μακεδονία τη Θράκη, τη βόρεια Ελλάδα».

Παράλληλα «τρέχουν» καθημερινές συζητήσεις στο Μαξίμου αλλά και με τα υπουργεία ώστε να κλειδώσουν όλες οι λεπτομέρειες της πρωθυπουργικής εμφάνισης στη ΔΕΘ. Το κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει εντός και εκτός θα είναι ότι η Ελλάδα αποκτά αξιοπιστία και αλλάζει εικόνα.

Ωστόσο αναζητείται η συνταγή ανάμεσα σε συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις και δεσμεύσεις που θα πείσει τους πολίτες ότι η σημερινή κυβέρνηση θα  ενισχύσει όσους σήκωσαν το μεγάλο βάρος των μνημονίων, θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία αλλά και να ξεφεύγει από τον παραδοσιακό χαρακτήρα της εκάστοτε πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ, που δεν ήταν άλλος από εξαγγελίες και υποσχέσεις για παροχές.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της ανάλυσης των αγορών, που με βάση αυτή θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο θα επιδιώξει να πολιτευθεί η νέα κυβέρνηση.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης κυρίως στο εσωτερικό και όχι τόσο όσα λένε οι υπουργοί στο εξωτερικό έλκει περισσότερο την προσοχή των αγορών και των εταίρων. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα βρεθεί στο μικροσκόπιο για την εξαγωγή συμπερασμάτων, που θα επηρεάσουν τη στάση των εταίρων απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τις τάσεις των αγορών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο των παροχών αλλά από την άλλη θα πρέπει να διαχειριστεί τις υψηλές προσδοκίες των πολιτών χωρίς να τους δυσαρεστήσει. Ένα δύσκολο στοίχημα που θα ξέρουμε αν το κέρδισε τη Δευτέρα το πρωί. Σαφώς και απέναντί του θα βρει για πρώτη φόρα και την κριτική της αντιπολίτευσης στον κυβερνητικό οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει και που ουσιαστικά θα είναι το πρώτο «κρας τεστ».     

Τα ταξίδια 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε από το Παρίσι και το Βερολίνο φιλοδοξώντας να αλλάξει μέσα σε λιγότερο από 90 ημέρες την εικόνα της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Χάγη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, στις 24-27 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει επαφές με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ. Ενδεχομένως να έχει συνάντηση και με τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς, όπως έλεγε ελληνική διπλωματική πηγή.

Επιπλέον, και όπως ανέφερε ο ίδιος συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 -στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα- και θα έχω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας». 

Όπως περιγράφουν συνεργάτες του πρωθυπουργού την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη την καλωσορίζουν οι αγορές αλλά και ο διεθνής Τύπος που μέχρι στιγμής αποτιμά θετικά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αυτό, όμως, εκτός από δημόσιες σχέσεις προϋποθέτει αποτελεσματικότητα και επίτευξη των στόχων και είναι αυτά που αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης...

Νίκος Παναγιωτόπουλος
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: