1.9.19

Σπέκουλα, γκάφες και πραγματικότητα...

Η προσγείωση της ΝΔ στην πραγματικότητα του προσφυγικού ζητήματος θα είναι ίσως η πιο ανώμαλη από τα θέματα στα οποία δημαγωγούσε ανέξοδα ως αντιπολίτευση, τόσο γιατί είναι αντιμέτωπη με...
ένα οξύ πρόβλημα όσο και γιατί φρόντισε να ναρκοθετήσει το πεδίο. Μάλιστα, βασισμένη στο ακροδεξιό αφήγημα που καλλιεργούσε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, φρόντισε να καταργήσει το αρμόδιο Υπουργείο με το "καλημέρα", ενώ τώρα διαπιστώνει ότι "γεωπολιτικοί λόγοι" καθορίζουν τις εξελίξεις στην κρίση. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υιοθετεί, τουλάχιστον στο εξωτερικό, πλήρως τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, που πρώτος ανέδειξε το προσφυγικό ως ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι των χωρών πρώτης γραμμής που υποδέχονται τις ροές.

Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών ήταν από αφελής ως καταστροφική, με αποκορύφωμα την κλήση του Τούρκου Πρέσβη από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να διαμαρτυρηθεί, μεταβάλλοντας ένα ζήτημα ευρω-τουρκικό σε διμερή διαφορά ενώ προκάλεσε και σοβαρές εσωτερικές τριβές στις ήδη προβληματικές σχέσεις σε επίπεδο κορυφής. Ήταν όμως σύμφωνη με την επικοινωνιακή γραμμή που δόθηκε τις πρώτες ώρες από την κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την αμηχανία της.

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ το Σάββατο, έδειξαν ότι η έλλειψη στρατηγικής και το κυνήγι των εξελίξεων, επιχειρείται να συγκαλυφθούν κάτω από γενικόλογες διακηρύξεις και καταστολή, που πολύ γρήγορα θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της πραγματικότητας. Άλλωστε εξαγγέλλει και μέτρα που ήδη εφαρμόστηκαν σε ευρεία κλίμακα από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα αλλά τώρα θα πρέπει να διαχειριστεί τα κατά τόπους στελέχη της, που πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις εναντίον των προσφύγων αλλά και την έλλειψη κατάλληλων υποδομών, αφού φρόντισε να διακόψει όλα τα σχετικά προγράμματα.

Οι ιδεοληπτικές εξαγγελίες για κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης αιτημάτων ασύλου και επιστροφών στις χώρες καταγωγής -πρακτικά ανεφάρμοστες- υποβιβάζουν τη χώρα στο επίπεδο του Όρμπαν και παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο, με τη διαφορά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκτοξεύει ακροδεξιές κορώνες μακριά από το πρόβλημα αλλά είναι υποχρεωμένη να διαχειρίζεται τις ροές στα σύνορά της. Εκτός αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτείνει τη διεθνή απομόνωση καταδιώκοντας πρόσφυγες στο Αιγαίο.

Το κόμμα που έφτασε στην εξουσία, ανεβαίνοντας στο κύμα του εθνικισμού και της ξενοφοβικής δημαγωγίας, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα και τις προσδοκίες που δημιούργησε στο υπεσυντηρητικό κοινό. Μπορεί στο εσωτερικό της ΝΔ να υπάρχουν αρκετοί θαυμαστές του Όρμπαν και του Σαλβίνι, όμως οι ακροδεξιές εξυπνάδες τους είναι εντελώς άχρηστες στη διαχείριση του προβλήματος...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: