2.9.19

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον τυφώνα Ντόριαν...










Ένα 8χρονο αγόρι το πρώτο θύμα του...

Ένα αγόρι ηλικίας 8 ετών είναι το πρώτο θύμα του τυφώνα Dorian που σαρώνει τις Μπαχάμες και απειλεί ένα μεγάλο κομμάτι των...
δυτικών ακτών των ΗΠΑ.


Όπως μεταδίδει ο Guardian επικαλούμενο την ιστοσελίδα Eyewitness News την δυσάρεστη ειδήση ανακοίνωσε η γιαγιά του μικρού αγοριού. 
Την ίδια ενημέρωσε η μητέρα του 8χρονου που τον βρήκε νεκρό στα νησιά Αμπάκο όπου ζούσαν ενώ την ίδια ώρα αγνοείται και η αδελφή του.

Ο τυφώνας Ντόριαν συνεχίζει να «σφυροκοπά» τις νήσους Άκαμπος στις Μπαχάμες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC), ενώ η εικόνα που αφήνει στο πέρασμα του είναι αποκαρδιωτική. Oι ΗΠΑ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται πυρετωδώς για την έλευση του.  

Το NHC προειδοποιεί πως η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέβει πολύ πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ πελώρια κύματα θα χτυπήσουν στις ακτές των περιοχών από όπου περνά ο Ντόριαν.

Το Κέντρο προειδοποιεί τους κατοίκους στις Μπαχάμες να παραμένουν στα καταφύγια τους και να μείνουν μακριά από το «μάτι» του, που κινείται με θυελλώδεις ανέμους.  

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CNNi, o Ντόριαν κινείται με ανέμους που πλησιάζουν τα 290 χιλιόμετρα την ώρα, παρουσιάζει κάποια εξασθένιση, όμως παραμένει κατηγορίας κινδύνου 5.

Η κυβέρνηση των Μπαχαμών έχει ανοίξει 14 καταφύγια, ενώ δεκάδες είναι οι εκκλησίες στις οποίες μπορούν να μείνουν όσοι ψάχνουν για ένα ασφαλές σημείο.

«Αναμένεται σταδιακή εξασθένισή του, αλλά μπορεί να υπάρξουν διακυμάνσεις στην έντασή του τις επόμενες ημέρες. Ανεξαρτήτως αυτών, ο Ντόριαν θα παραμείνει ένας ισχυρός τυφώνας», αναφέρει το NHC στην εκτίμησή του.

Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα  σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ ή το αργότερο αύριο, με αποτέλεσμα η κρατική μηχανή των ΗΠΑ να έχει τεθεί σε πλήρη συναγερμό για την επαρκή προετοιμασία των περιοχών που θα πληγούν από το έντονο καιρικό φαινόμενο.

Κλείνουν αεροδρόμια

Καθώς ο τυφώνας κινείται προς τη Φλόριντα, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως θα σταματήσουν όλες οι εμπορικές πτήσεις των Διεθνών Αεροδρομίων Ορλάντο και Φορτ Λοντερντέιλ-Χόλιγουντ από σήμερα το απόγευμα.

Έως τώρα έχουν ακυρωθεί 770 πτήσεις, οι περισσότερες σε αεροδρόμια της Φλόριντα.

Εντολές εκκενώσεων

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιν Κεμπ, έθεσε σε κατάσταση συναγερμού την πολιτεία και έχει διατάξει υποχρεωτικές εκκενώσεις σε πολλές κομητείες. Συγκριμένα, θα εκκενωθούν περιοχές στις κομητείες: Μπράιν, Κάμπντεν, Τσάταμ, Γκλιν, Λίμπερτι και Μακλντος.

Καταστροφές στις Μπαχάμες

Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τον ισχυρό τυφώνα μετρούν πολλές καταστροφές, όμως το πλήρες μέγεθος των υλικών ζημιών θα φανεί μετά το πέρασμα του Ντόριαν. 



Υπάρχουν πολλές αναφορές για κατεστραμμένα σπίτια και διαλυμένες οροφές οικημάτων, ενώ η Πυροσβεστική αναμένεται να δώσει έναν αναλυτικό απολογισμό των καταστροφών μόλις κοπάσουν οι θυελλώδεις άνεμοι.

Τα πλάνα που έχουν δημοσιευτεί στα social media είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή...

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: