1.1.18

«Να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα σταθεί πάλι στα πόδια της»...

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως στα τέλη της νέας χρονιάς η Ελλάδα δεν θα βρίκσεται πια σε πρόγραμμα. Όπως είπε, όλοι θα...
πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της από χρηματοδοτική άποψη.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Γάλλος επίτροπος υπενθύμισε ότι το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα λήξει στις 20 Αυγούστου 2018 και δήλωσε πεπεισμένος ότι τότε θα έχει ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα αφιερώσει «όλη του την ενέργεια σε αυτό».

«Η ομαλή πρόοδος, που βλέπουμε με την τρίτη αξιολόγηση, με όλους τους εταίρους να συμμετέχουν εποικοδομητικά, είναι κάτι πολύ καλό για τα επόμενα βήματα. Ας συνεχίσουμε λοιπόν αυτή τη δυναμική. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου», είπε, ώστε να ανοίξει ο δρόμος «για την ταχεία έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα βήματα: τις συζητήσεις για το χρέος και τις ρυθμίσεις για μετά το πρόγραμμα. Όλα αυτά πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τον Ιούνιο».

Όσον αφορά τη πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στις αγορές με λογικά επιτόκια, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία. Οι ανάγκες χρηματοδότησης αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι καλά διαχειρίσιμες και η Ελλάδα έχει κάνει με επιτυχία τα πρώτα βήματα επιστροφής στις αγορές ομολόγων. Και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που εφαρμόζει ο ΕΜΣ είχαν επίσης θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους. Όλα αυτά αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα».

Η φοροδιαφυγή στην Ε.Ε.

Ο Ευρωαπίος επίτροπος ρωτήθηκε και για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Η Επιτροπή δεν προτίθεται να προτείνει την εναρμόνιση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων (…). Αυτό παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών-μελών μας. Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί γι' αυτό το θέμα», είπε και τόνισε ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια.

Μεταξύ άλλων είπε ότι το πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού περιλαμβάνει τρία βήματα: το πρώτο είναι η πίεση στα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τους νέους κανόνες διαφάνειας που έχουν προταθεί για σύμβουλους, δικηγόρους, τραπεζίτες ώστε να δηλώνουν πρακτικές των πελατών τους. Επίσης, η πίεση στους φορολογικούς παραδείσους για να αλλάξουν τη στάση τους, αλλά και η εισαγωγή μιας κοινής φορολογικής βάσης για τις εταιρείες ώστε να περιοριστούν οι τεχνητές μεταβιβάσεις κερδών μεταξύ των χωρών.

Όσον αφορά την ευρωζώνη ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών μίλησε για ένα μοντέλο διακυβέρνησης που θα ενισχύσει τη δημοκρατική λειτουργία, με τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, και τη δυνατότητα χειρισμού κρίσεων στα κράτη-μέλη και το τραπεζικό σύστημα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: