26.1.15

Παγκόσμια δημοσιογραφική παρέλαση...

Περισσότεροι από 876 δημοσιογράφοι και ανταποκριτές, προερχόμενοι από 45 χώρες του κόσμου, κάλυψαν χθες τις ελληνικές εκλογές.


Ο αριθμός των δημοσιογράφων ήταν...
κατά 35% μεγαλύτερος εκείνων που είχαν διαπιστευτεί στις εκλογές του 2012, ενώ συνεργεία από 100 τηλεοπτικούς σταθμούς συνέρρευσαν στο Ζάππειο, αλλά και σε άλλα σημεία του αθηναϊκού κέντρου για να καλύψουν την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών.

Ενδεικτικό του πρωτοφανούς ενδιαφέροντος ήταν και το σκηνικό πανικού που επικράτησε στην Κυψέλη, στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκπρόσωποι του Τύπου από δεκάδες χώρες του κόσμου είχαν πλημμυρίσει τον χώρο, περιμένοντας τη δήλωσή του, ενώ τα μικρόφωνα δημιούργησαν μπροστά του ένα πανύψηλο τείχος.

Χρειάστηκε μάλιστα να επιστρατευθεί ένα σκαμνί, στο οποίο ανέβηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και μόνον έτσι στάθηκε δυνατό να έχουν εικόνα και ήχο και οι «πίσω σειρές» των τηλεοπτικών συνεργείων. Σημειωτέον ότι τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας την επανέλαβε και στα αγγλικά ύστερα από αίτημα των δεκάδων ανταποκριτών.

Εντυπωσιασμένοι
Στις γνώμες τους για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όχι λίγοι ξένοι δημοσιογράφοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τη μαχητικότητά του και επισημαίνουν ότι πληθαίνουν όσοι στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς έχουν πάψει να φοβούνται τη «νέα προσέγγιση» για την ευρωπαϊκή οικονομία που πρεσβεύει το κόμμα του.

Εντυπωσιασμένη από την επαφή της με τους απλούς πολίτες αλλά και το γενικότερο προεκλογικό κλίμα δήλωνε χθες το απόγευμα στο Ζάππειο η Ιταλίδα δημοσιογράφος Λιάνα Μιστρέτα, ανταποκρίτρια στην Αθήνα για τη «RAI News 24».

«Βλέπουμε μια χώρα ήρεμη, σε περίοδο εκλογών. Ο κόσμος φαίνεται πολύ ευγενικός και φιλικός. Αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται και αποφασισμένος ν' αλλάξει τον τρόπο που το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας προσεγγίζεται από την Ευρώπη. Και είναι λάθος αυτό που κάνουν διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ, που σπεύδουν δηλαδή να νουθετήσουν τους Ελληνες ή να τους κάνουν να τρομάξουν, με δηλώσεις που δείχνουν να παρεμβαίνουν στις επιλογές των πολιτών στην κάλπη», προσθέτει.

Αν υπάρχει μία κοινή διαπίστωση των ξένων ανταποκριτών, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνουν, είναι η αίσθηση που αποκομίζουν από τις επαφές τους ότι «οι Ελληνες είχαν κουραστεί από το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, το οποίο, αντί να βελτιώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη ζωή των πολιτών, διαρκώς τη χειροτέρευε».

Υποχωρεί ο φόβος
«Από την επαφή μας με πολιτικούς και με τον απλό κόσμο στον δρόμο, διαπιστώνουμε ότι ο φόβος αρχίζει να υποχωρεί. Ο κόσμος έχει ήδη τη δεινή εμπειρία των σκληρών μέτρων, που απέτυχαν να βελτιώσουν τους δείκτες, ενώ προκάλεσαν σειρά σοβαρών άλλων προβλημάτων. Με το νέο κόμμα, που αναδεικνύουν νικητή των εκλογών, ελπίζουν σε μια νέα διαπραγμάτευση για το χρέος και μια άλλη προσέγγιση του προβλήματος, που μπορεί να φέρει μια ρεαλιστική ευρωπαϊκή λύση», λέει ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Νίκος Μπαρνέτς που καλύπτει τις ελληνικές εκλογές για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου CBS.

«Είναι εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον και για εμάς στη Βουλγαρία, το κλίμα αυτών των εκλογών στην Ελλάδα», λέει στο «Εθνος» η Αντελίνα Ράντεβα, παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου στο κρατικό κανάλι «Benete» της γειτονικής χώρας.

Αντελίνα Ράντεβα, Benete, Βουλγαρία
Διαφορετική η εικόνα που έχουν πολλοί Ευρωπαίοι

«Είναι διαφορετική η εικόνα που έχουν πολλοί Ευρωπαίοι για την Ελλάδα, απ' αυτό που συναντά κανείς όταν έρχεται εδώ. Βλέπω ότι ο κόσμος λαχταρά να ακούσει μια υπόσχεση, που όμως θα εκπληρωθεί, και όχι ν' ακούει ότι κινδυνεύει και ότι θα χρειαστεί να συνεχίσει και άλλο να σφίγγει τη ζώνη του!».

Νίκος Μπαρνέτς, CBS
Οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα

«Στην Αμερική πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα με το πολύ αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΕΕ. Είναι αρκετοί που επηρεάζονται από τις φωνές όσων κινδυνολογούν και εκφράζουν αμφιβολίες αν η Ελλάδα μπορέσει να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα».

Εμανουέλο Φιορέλι, RAI
Καλπάζετε, δείχνοντας τον άλλο δρόμο στην ΕΕ

«Σ' αυτές τις εκλογές είστε "καβάλα στο άλογο και καλπάζετε", δείχνοντας τον άλλο δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει η ΕΕ ώστε να μην υποφέρουν οι πολίτες της. Το ιταλικό κοινό παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ό,τι γίνεται τώρα στην Ελλάδα».

Οι αριθμοί

Διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι 876 (649)
Ξένοι δημοσιογράφοι 497 (298)
Ανταποκριτές ξένου Τύπου 148 (100)
Eλληνες δημοσιογράφοι 231 (251)
Χώρες 45 (44)
Πρακτορεία ειδήσεων 27 (31)
Τηλεοπτικά κανάλια 100 (66)
Ραδιοφωνικοί σταθμοί 27 (31)
Εφημερίδες 84 (85)
- Σε παρένθεση οι αντίστοιχοι αριθμοί του 2012...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: