26.2.22

Μάζης: Εκτός από τον Πούτιν, κερδίζουν και οι Αμερικανοί...


Οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ ακριβά...
Από τα ξημερώματα η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία χτυπώντας με πυραύλους αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις και άλλους στόχους στο Κίεβο, την Οδησσό, το Χάρκοβο και περίπου δέκα επαρχίες στα ανατολικά και τα νότια της χώρας που μετρά ήδη δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων είναι και άμαχοι.   

Ο... καθηγητής Ιωάννης Μάζης, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικός στην Οικονομική Γεωγραφία και Γεωπολιτική Θεωρία, σκιαγραφεί τη συγκυρία και το πιθανότερο, άμεσο μέλλον της Ουκρανίας, της Ευρώπης και της διεθνούς αγοράς ενέργειας. 

 

― Αιφνιδίασε η Ρωσία τους Ευρωπαίους συμμάχους; 

Μόνο αυτούς που ήθελαν να αιφνιδιαστούν. 

 

― Τι αποζητά ο Πούτιν; Ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι;

«Να βάλει την Ουκρανία σε καθεστώς αποκλεισμού, όπως είχε συμβεί το 1955 με την Αυστρία που είχε υποχρεωθεί, για να δημιουργηθεί ως νέο κράτος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, να είναι αυστηρά εκτός ΝΑΤΟ και να υπόκειται σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς (...) να υιοθετήσει την στήριξη μιας νέας κυβέρνησης που θα κρατήσει την Ουκρανία ως χώρο ουδέτερο εξοπλισμών που θα απειλούσαν την ύπαρξη και την ασφάλεια της ρωσικής ομοσπονδίας. 

 

Και βεβαίως θα το πετύχει γιατί η Δύση περιορίζεται απλώς σε φραστικές απειλές. Αυτά τα μέτρα τα οποία επέβαλε είναι αστεία, οι δηλώσεις Μπορέλ είναι στα όρια του προκλητικού. Ποιος είναι ο χαμένος σε αυτή την υπόθεση; Οι δυστυχείς Ουκρανοί οι οποίοι ήταν οι χρήσιμοι ηλίθιοι. Κερδισμένος είναι ο Πούτιν, κερδισμένοι είναι οι Αμερικανοί και το shale gas τους με το οποίο σκοπεύουν να πλημμυρίσουν τις αγορές της Ευρώπης. Χαμένοι οι Ευρωπαίοι, γιατί θα πληρώσουν πολύ ακριβά, οικονομικά, την ένταση αυτή στην Ουκρανία.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι η Δύση έκανε ένα τεράστιο λάθος που ανέτρεψε την πολιτική Κίσινγκερ του 72, που ήταν να απομακρύνει την Κίνα από την Ρωσία, και υιοθέτησε μια άλλη πολιτική που έριξε τη ρωσική ομοσπονδία στην αγκαλιά της Κίνας. Με αυτά σαν δεδομένα, φοβούμαι ιδιαιτέρως ότι το επόμενο «πιάτο» στο τραπέζι της Κίνας αυτή τη φορά θα είναι η Ταϊβάν. Σε αυτή την τεράστια ευρω-ασιατική συμμαχία προσετέθη και το Ιράν και βρήκε πολύ άνετη υποδοχή και η Βόρεια Κορέα η οποία πολλαπλασίασε τις πυραυλικές της δοκιμές τον τελευταίο καιρό. Πόσο μεγάλη αφέλεια χρειαζόταν για να καταλήξουμε εδώ;»

 

 

― Αναφερθήκατε σε «αστεία μέτρα». Γιατί το λέτε αυτό;

«Γιατί ακριβώς αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία. Απεναντίας εάν σκεφτείτε ότι το πετρέλαιο έφτασε στο ιστορικά υψηλό σημείο από το 2014 στα 102, 103, 104 δολάρια, αντιλαμβάνεστε ότι τα θησαυροφυλάκια της Μόσχας γεμίζουν λόγω των νέων τιμών. Δηλαδή εμείς οι ανόητοι χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν. Αυτό κάνουμε.»

 

― Εδαφικά πιστεύετε ότι η Ρωσία θα περιοριστεί στο Ντόνετσκ; Γιατί χτυπά και σε περιοχές έξω από αυτή τη ζώνη. Υπάρχει κίνδυνος η σύρραξη να βγει εκτός των προβλεπόμενων ορίων;

«Μα είναι ήδη εκτός ορίων, είναι ήδη γενικευμένη η σύρραξη. Αυτή τη στιγμή στρατεύματα έχουν φτάσει πλησίον του Κιέβου, ουσιαστικά πολιορκούν το Κίεβο -είναι στρατεύματα ρωσικά που ξεκίνησαν από τη Λευκορωσία. Από τη μία μεριά, από βορρά κατεβαίνουν ρωσικά στρατεύματα προς την πρωτεύουσα - είναι δύο ώρες δρόμος. Και από την άλλη μεριά, από την Κριμαία, μπαίνουν προς την πλευρά των ακτών της αζοφικής θάλασσας. 

 

Τα ρωσικά στρατεύματα από τη μεριά του μικρού Ντονμπάσκ - λέω μικρό Ντονμπάσκ γιατί το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ στα σημερινά τους σύνορα δεν καλύπτουν ολόκληρες τις επαρχίες στις οποίες ανήκουν - από εκεί ξεκινά νέο κύμα προς τις ακτές της Αζοφικής. Ε τι έχει μείνει από την Ουκρανία δηλαδή; Και το ΝΑΤΟ που είναι; Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατό στην Ουκρανία και με «εξίσου μεγάλο θάρρος» μας είπε ότι θα υπερασπίσει και την τελευταία ίντσα των νατοϊκών εδαφών. Μόνο που τα νατοϊκά εδάφη δεν απειλούνται από τον Πούτιν.»

 

― Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την Ουκρανία;

Η καλύτερή της είναι να ουδετεροποιηθεί. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: