3.2.22

Κάθε μήνας και μια μισογύνικη πράξη με την υπογραφή της ΝΔ...



Τα τελευταία δυόμιση χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών και η πάλη για την ισότητα των φύλων βρίσκονται στο στόχαστρο μιας βαθειά συντηρητικής και οπισθοδρομικής κυβέρνησης. Το φεμινιστικό κίνημα έχει δώσει σκληρές μάχες, κερδίζοντας πολλές από αυτές, αλλά... και δεχόμενο ισχυρές ήττες στον ασύμμετρο αυτό πόλεμο που διεξάγει εναντίον του η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας.

Παρακάτω παρατίθεται μια καταγραφή ανά μήνα των πολιτικών πεπραγμένων της Νέας Δημοκρατίας ως ανασκόπηση των πρόσφατων χρόνων διακυβέρνησης της. Για λόγους στατιστικού ενδιαφέροντος σημειώνεται ότι από τους 31 μήνες που η ΝΔ είναι το κυβερνών κόμμα, οι εννιά περιλαμβάνονται στη λίστα των μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων το φεμινιστικό κίνημα κλήθηκε να δώσει την ηχηρή του απάντηση στις κυβερνητικές προκλήσεις, με τους πέντε εξ αυτών να αναφέρονται για παραπάνω από έναν λόγους. Συνολικά στη λίστα περιλήφθηκαν δεκατέσσερις καταδικαστέες πολιτικές πράξεις.

Ιούλιος 2019

Ήδη από τον πρώτο μήνα ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της διακυβέρνησης του. Σε συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική», αναπαράγοντας ένα μισογύνικο στερεότυπο και ρίχνοντας την ευθύνη στις γυναίκες πολιτεύτριες του κόμματός του για τη γυναικεία υποεκπροσώπηση.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων και μεταφέρεται μαζί με το ΚΕΘΙ, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η μετονομασία και η μεταφορά προοικονομούσε το σχέδιο υποβάθμισής της. Ισχυρές αντιδράσεις αρθρώθηκαν, ακόμα και από την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Δεκέμβριος 2019

Συγνώμη χρειάστηκε να ζητήσει για τις σεξιστικές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, όταν απευθυνόμενος στις εργαζόμενες της Περιφέρειας ρώτησε «Άκουσα ότι από τις πρώτες ταινίες που θα γυριστούν θα είναι του Σειρηνάκη. Σας ενδιαφέρει;», προεξοφλώντας ότι η γυναικεία συμμετοχή σε κινηματογραφικές παραγωγές θα αφορά ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Ιανουάριος 2020

Οι γυναικείες αντιδράσεις ανάγκασαν τον υπουργό Μεταφορών, Κ. Καραμανλή να παρέμβει, τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ να αποσύρει τις αφίσες του Κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» και τον πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ, Σ. Στεφόπουλο, να δηλώσει στα ΜΚΔ ότι «Το πώς αποφασίστηκε να επιτραπεί η ανάρτηση της συγκεκριμένης αφίσας στα διαφημιστικά πλαίσια του Δικτύου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας».

Το υπουργείο Παιδείας καλεί σε συμμετοχή εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και μαθητές των 15μελών τους στην ημερίδα «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση» που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Γονέων «Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ», μέλος του αυτοεπονομαζόμενου κινήματος κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω». Με εντολή της Υπουργού Νίκης Κεραμέως ανακλήθηκε το έγγραφο της πρόσκλησης.

Δεκέμβριος 2020

Προσαγωγή και σύλληψη εννιά γυναικών που επιχείρησαν να ανοίξουν πανό μπροστά από τη Βουλή και να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας ενάντια στις γυναίκες. Δύο μέρες μετά τις συλλήψεις και εξαναγκαζόμενος από τις ισχυρές αντιδράσεις για το συμβάν, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ζητά συγγνώμη χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις τους ως «υπερβολικές».

Ιανουάριος 2021

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων υποβαθμίζεται για δεύτερη φορά μετονομαζόμενη σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Ακόμα και η Γραμματεία Ισότητας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρά καταγγέλλοντας ότι η μεταβολή αυτή είναι αρνητική και λειτουργεί υποβαθμίστηκα για τον ρόλο που αρχικώς επιτελούσε η ΓΓΙΦ.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Νεφέλης Ραψομανίκη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: