21.2.22

Η κατάληψη της Νομικής και η πρώτη εξέγερση...


Ο Φεβρουάριος του 1973, ο μήνας της πρώτης μεγάλης εξέγερσης κατά της χούντας, περιγράφηκε σε μια ωραία και εξόχως ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συζήτηση το μεσημέρι της Κυριακής, μια ημέρα πριν
την επέτειο της κατάληψης της Νομικής, σαν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου εκείνου του χρόνου. 

Συνομιλητές στην... εκπομπή «Ιστορία στο Κόκκινο» ήταν ο παρουσιαστής της, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, και ο Νίκος Μπίστης, που έζησε από μέσα, πρωτοστατώντας, τα γεγονότα. Από τη συχνότητα του 105,5 Στο Κόκκινο, ζωντάνεψαν στιγμές, ονόματα, οργανώσεις και γεγονότα  που, όπως αποδείχτηκε άνοιξαν τον δρόμο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου εννέα μήνες μετά. 

Ο Νίκος Μπίστης χαρακτήρισε εκείνες της ημέρες τις «ωραιότερες της ζωή μας» («Οι καλύτερές μας μέρες» είπε κάποια στιγμή, παραπέμποντας στον τίτλο της επιτυχημένης  σειράς εποχής τής ΕΡΤ) και απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων του Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος όντας άριστος γνώστης των θεμάτων και της κατάστασης, έδωσε το κλίμα της εποχής, ανέδειξε τα πολιτικά ρεύματα, τις φοιτητικές  οργανώσεις, τις αντιθέσεις και, τελικά, την ενότητα  μπροστά στον κοινό στόχο. 

Η κατάληψη της Νομικής ήταν μια, ουσιαστικά, προαναγγελθείσα κίνηση την οποία δεν κατάφεραν να αποτρέψουν οι μηχανισμοί της δικτατορίας. Ο Μπίστης είπε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει πώς, ενώ από στόμα σε στόμα των φοιτητών γινόταν γνωστή η ημερομηνία της κατάληψης, η χούντα δεν έκλεισε τη Νομική. Δεν υπήρχε στέκι το προηγούμενο βράδυ στο οποίο να μη γινόταν λόγος για την κατάληψη. 

Όλοι έλεγαν «την Τετάρτη στη Νομική» και «πάντα υπήρχε το ερώτημα, μήπως την κλείσουν», όπως είπε ο Μπίστης, κάτι που τελικά δεν έγινε. Και αυτό μολονότι είχε προηγηθεί στις 14 Φεβρουαρίου μια περιορισμένη κατάληψη, μια «δοκιμή κατάληψης» όπως τη χαρακτήρισε ο Νικολακόπουλος.  Έτσι, από τους 1.500 περίπου φοιτητές που συνήθως συγκεντρώνονταν στο κτίριο του κέντρου της Αθήνας, μπήκαν 5.000. Στους φοιτητές υπήρχε αβεβαιότητα για τον αν και πότε θα τους χτυπήσουν. 

Το βράδυ πήγε ο πρύτανης, ο Τουντας, και ζήτησε συνάντηση με  εκπροσώπους των φοιτητών. Ο Νίκος Μπίστης μίλησε μαζί του. «Μπορείτε να βγείτε τώρα ήσυχα ήσυχα, τους έχω πει να πάνε από την άλλη πλευρά» ανέφερε και ζήτησε η πρότασή του να μεταφερθεί στο σώμα της συνέλευσης. Ο Μπίστης περιέγραψε αυτήν τη συνάντηση ως ένα από τα ευτράπελα εκείνων των ωρών. Πήγε στους συγκεντρωμένους φοιτητές για να τους ενημερώσει. «Άλλοι κοιμόντουσαν,  άλλοι έπαιζαν κιθάρα», λέει. 

«Συνάδελφοι,  έχει έρθει μια πρόταση από τον πρύτανη», τους ανακοίνωσε και ως απάντηση ακούστηκε ένα «ουουου, άντε φύγε, άσε μας ήσυχους»! Στόχος των δικτατόρων ήταν να εκκενωθεί το κτίριο χωρίς βία και γι’ αυτό ο Στυλιανός Παττακός ζήτησε συνάντηση με αντιπροσωπεία των φοιτητών. Καμιά συνεννόηση. Ο Παττακός φάνηκε να μην καταλαβαίνει τι του έλεγαν.        

Οι φοιτητές έβαλαν όρο για την έξοδό τους, να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως και έγινε. Αυτός ήταν ο στόχος τους: να βγουν και να εξελιχθεί η κίνησή τους σε διαδήλωση μαζί με λαϊκά πλήθη. «Το βράδυ που βγήκαμε από τη Νομική έγινε μεγάλη διαδήλωση λαού. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι απέξω διαδήλωσαν μέσα στην Αθήνα», ανέφερε ο Νίκος Μπίστης.  

Ένα  μήνα μετά, νέα κατάληψη της Νομικής, αντιμετωπίστηκε με άγριο ξυλοδαρμό των φοιτητών από την αστυνομία...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: