1.2.22

Συνεχίζει με απολύσεις στο ΕΣΥ ο Θάνος...


Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ΕΣΥ και το προσωπικό του ήταν ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. Ο υπουργός Υγείας έκανε σαφές τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ενώ προϊδέασε για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν... έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Ο Θάνος Πλεύρης -ούτε λίγο ούτε πολύ- απείλησε τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι είναι περίπου 4.700, με απομάκρυνση από το ΕΣΥ, δηλαδή με απόλυση! Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί (εννοώντας τις δύο πρώτες δόσεις) ισχύει, παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μαρτίου και μέχρι τότε θα επανεξεταστεί. 

Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο Θ. Πλεύρης, δεν πρέπει να παραμείνουν μόνο σε αναστολή εργασίας, αλλά να μην μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα Υγεία. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτό σημαίνει απόλυση, απάντησε ότι «δεν τίθεται θέμα απόλυσης, αλλά ότι ο ίδιος θέτει τον εαυτό του εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Δηλαδή δεν είναι Γιάννης, είναι... Γιαννάκης.

Εν αμφιβόλω 10.000 υγειονομικοί

Μπορεί ο Θάνος Πλεύρης να υπογράμμισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να συνδέσει την ενισχυτική δόση με αναστολή εργασίας, καθώς ο νόμος δεν έχει αλλάξει, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση είναι περίπου 10.000, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δύο είναι οι δυνατότητες που θα υπάρξουν: «Ή θα συνεχιστεί το μέτρο της αναστολής, γιατί προφανώς η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει στις 31 Μαρτίου, ή διαφορετικά θα υπάρξει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία αν ο υγειονομικός δεν έχει εμβολιαστεί, θα θέτει τον εαυτό του εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας. Άλλη λύση δεν θα υπάρξει. Όσοι έχουν ελπίδες ότι στις 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή και θα επιστρέψει ο κόσμος που είναι ανεμβολίαστος, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Είμαι απόλυτα σαφής».

Η παραπάνω αναφορά φαίνεται να προαναγγέλλει επέκταση της αναστολής εργασίας και σε όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Έτσι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο που η ίδια έχει ετοιμάσει. Εάν επιλέξει να θέσει σε αναστολή όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, το ΕΣΥ θα έχει συνολικά μείον 15.000 εργαζόμενους. Εάν επιλέξει να μη συνδέσει την αναστολή με τον επαναληπτικό εμβολιασμό, ομολογεί ότι αδίκως έθεσε σε αναστολή τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τον Σεπτέμβριο - εφόσον έχει μειωθεί σημαντικά η προστασία όσων δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Σε κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Απέναντι στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ πραγματοποιούν σήμερα διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, «είναι πολλοί οι 100 νεκροί την ημέρα για να μας κλείσουν τα στόματα με επικοινωνιακές ακροβασίες». Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι πολλοί ασθενείς θα γλίτωναν τη ζωή τους εάν το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν καλύτερα οργανωμένο στην πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη και στην εντατική θεραπεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιλέγει να προστατεύει τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προκηρυχθεί πανελλαδική στάση εργασίας 12-3 μ.μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ.

Στο 60% η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

Διαφωτιστικά στοιχεία ως προς τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ενισχύσει το ΕΣΥ συγκέντρωσε ο διευθυντής αγγειοχειρουργός στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Γιώργος Τρελλόπουλος. Από τα δεδομένα για τα έτη 2020 και 2021 προκύπτει ότι η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ξεπερνά το 60%, ενώ το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2021 η κατάσταση στο νοσοκομείο είχε φτάσει σε αδιέξοδο, με πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και άλλους ασθενείς σε απλές κλίνες που χρειαζόταν διασωλήνωση. «Προφανώς κάποιοι ασθενείς δεν είχαν τις ‘εφεδρείες’ να περιμένουν και κατέληξαν», σχολιάζει ο Γ. Τρελλόπουλος, αποτυπώνοντας την τραγική κατάσταση...

Αντώνης Ραυτόπουλος 

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: