24.2.22

Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας...


Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ...
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν με ταχείες διαδικασίες το κείμενο συμπερασμάτων κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται δια ζώσης στις Βρυξέλλες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν απόψε να... επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.


«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς, περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» περισσότερα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Το κείμενο συμπερασμάτων εγκρίθηκε με ορισμένες προσθήκες.



Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Όσον αφορά την αντίδραση στην πράξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε κατεπείγουσα προετοιμασία και υιοθέτηση περαιτέρω προσωπικών και οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες θα καλύπτουν επίσης και την Λευκορωσία, την οποία καλεί να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: