2.2.22

Ενεργειακό σοκ και δέος...


Η Ευρώπη βρίσκεται σε γεωπολιτικό και οικονομικό βέρτιγκο. Με εφαλτήριο την ένταση στην Ουκρανία, στην οποία δεν έχει ούτε τον πρώτο ούτε καν τον δεύτερο λόγο, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αμερικανορωσικής αντιπαράθεσης, με άμεση παρενέργεια την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Σε μια περίοδο που επιχειρεί τη βιαστική στροφή στην πράσινη ενέργεια, ανακηρύσσοντας το φυσικό αέριο, αλλά και την... πυρηνική ενέργεια, «καθαρές» εναλλακτικές λύσεις, ανακαλύπτει την προβληματική εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Αναζητεί διέξοδο στις ΗΠΑ, στο Κατάρ ή στο Καζακστάν. Αλλά αυτά είναι λύσεις μακροπρόθεσμης απόδοσης, αν υποθέσουμε ότι είναι ορθές.

Στο μεταξύ, οι τιμές των ενεργειακών αγαθών παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κρατώντας τον πληθωρισμό σε ανοδική τροχιά. Οι καθησυχαστικές εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση της ακρίβειας μετατίθενται όλο και μακρύτερα, προς το δεύτερο μισό του έτους. Και δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα ότι και αυτές οι εκτιμήσεις δε θα διαψευστούν.

Η κυβέρνηση είναι αμήχανος παρατηρητής των εξελίξεων, που έχουν ακυρώσει όλες τις προβλέψεις για την παροδικότητα της ακρίβειας. Έχουν, επίσης, παγώσει τα χαμόγελα στα χείλη των κυβερνητικών στελεχών για το άλμα ανάπτυξης που θα καταγραφεί για το 2021 και αυτό που αναμένεται για φέτος.

Η παράταση της ενεργειακής κρίσης και η επιμονή του υψηλού πληθωρισμού για αρκετούς ακόμη μήνες, μπορεί να προκαλέσουν ένα οδυνηρό ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Από μια αναγκαστική συγκράτηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, υπό το βάρος των δυσβάστακτων λογαριασμών, μέχρι τη συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων.

Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η κυβέρνηση; Μέχρι στιγμής εκπέμπει διφορούμενα μηνύματα για τις προθέσεις της. Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα συνεχιστούν, λένε τα στελέχη της, αλλά όσα αφήνουν να διαρρεύσουν ή λένε δημόσια, προκαλούν σύγχυση. Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε. προσφεύγουν στο πιο δραστικό μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας: στη μείωση των φόρων στα ενεργειακά αγαθά. Είναι περίπου μονόδρομος το μέτρο κι ας το αντιμετωπίζει με σοκ και δέος το οικονομικό επιτελείο, υπό τον φόβο ότι θα χάσει τεράστια έσοδα.

Μα, μήπως δεν θα τα χάσει από τη μείωση της κατανάλωσης, όταν χιλιάδες νοικοκυριά θα αναγκαστούν να κλείσουν τους καυστήρες θέρμανσης ή να ακινητοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: