13.2.22

ΚΙΝΑΛ: Ασκήσεις ελιγμών με μισόλογα...


Το «παρελθόν» είναι ο μεγάλος «αυτοφωράκιας» για πολιτικούς αντιπάλους που διαγκωνίζονται να δείξουν ότι διαφέρουν δραματικά αλλά δυσκολεύονται να το κάνουν με τις θέσεις τους για το παρόν. Τεμαχίζουν και αξιοποιούν το πριν, κάθε φορά που...

ο διαχρονικός κυνισμός του κράτους των ιδιωτικών συμφερόντων ξεμπροστιάζεται δημοσίως στο τώρα. Κι αυτό συμβαίνει είτε γιατί μοιάζουν μεταξύ τους, όπως όλα τα αστικά κόμματα, είτε γιατί το επιζητούν οι επικοινωνιακές πομφόλυγες που πλασάρουν σαν απαντήσεις για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στα οποία ζητούν λύσεις οι λαϊκές οικογένειες.


Οι αποκαλύψεις δια των δηλώσεων του «μητσοτακικού» πρώην υπουργού και νυν δημάρχου Σπάρτης Π. Δούκα για το χρήμα σε τσάντες που έρρευσε στην τραγική Ηλεία των χαροκαμένων του 2007, δείχνουν αρνητικά την ΝΔ του Κώστα Καραμανλή αλλά και τις γαλάζιες πρακτικές εκλογικής επιβίωσης. Όμως, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτινάσει από το κυβερνητικό της πέτο την περίοδο εκείνη και εμφανίζει τον αρχηγό της καθαρμένο εκ προοιμίου και υπεράνω, σαν να γεννήθηκε πολιτικά από το 2016, που ανέλαβε τα γαλάζια ηνία.


Εκ γαλάζιας αντανακλάσεως όμως για μια ακόμα φορά, ξεγλυστρά και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη από το στρίμωγμα που υφίσταται για να πάρει θέση σε διάφορα ζητήματα. Ο πρόεδρός του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης άρπαξε την ευκαιρία και πέρασε στην αντεπίθεση. Απαντώντας στις αιτιάσεις –και των εσωκομματικών του αντιπάλων, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος- για ισαποστακισμό, ο Νίκος Ανδρουλάκης έστρεψε τα πυρά του σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κανένα από τα δυο κόμματα δεν ακουμπά την περίοδο Κώστα Καραμανλή που «οδήγησε σε χρεωκοπία την Ελλάδα και στα μνημόνια».



Αυτή η αναφορά του (σε συνέντευξη στα ραδιόφωνο του Σκάι-8.2.022) έρχεται να επισφραγίσει δυναμικά και ηχηρά την επωδό στο αφήγημα του ΠΑΣΟΚ -και κυρίως του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου -που από καιρό δείχνει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών της χώρας. Παράλληλα, δεν κακοπέφτει και στον κύκλο Βενιζέλου, μια και η αντιπροεδρία Ευάγγελου Βενιζέλου της συγκυβέρνησης Σαμαρά –ΠΑΣΟΚ έχτισε το μύθο της στον εναγκαλισμό της συναίνεσης για να μη …βουλιάξει η χώρα.


Παράλληλα, το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη αναπτύσσει μια τριπλέτα παρεμβάσεων με “κοινωνικό πρόσημο”, αλλά χωρίς να καταφέρνει να κρύψει το δεξιό σοσιαλδημοκρατικό πρόσωπο του ΚΙΝΑΛ περί φιλελεύθερης οικονομικής ανάπτυξης. Η Χαριλάου Τρικούπη φέρνει στο πεδίο της πολιτικής εμβέλειάς της αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να συναντήσει στη βουλή –και όχι στο «πεδίο» -εκπροσώπους των αγροτών, όπως και αντιπροσωπεία από τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.


Και στα δυο ζητήματα φάνηκε ότι η σοσιαλδημοκρατία του ΚΙΝΑΛ έχει …κοντά ποδάρια. Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη είχε πάει στη Θεσσαλία και συνάντησε στο μπλόκο της Νίκαιας αγροτοκτηνοτρόφους που διαδηλώνουν.



Με μιας ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε να μαζεύει τα μπόσικα και μαζί να θέλει να μην παρεξηγούν το ΚΙΝΑΛ με κατηγορίες για στήριξη σε κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν κλείσιμο δρόμων και μπλόκα! Βέβαια, κάλυψε πλήρως την Γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι « το να πας να ακούσεις τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι κακό». Για να συμπληρώσει: «Κακό είναι να θεωρούμε ότι το κλείσιμο των δρόμων είναι πρακτική. Δεν είναι πρακτική, θεωρώ ότι είναι λάθος να κλείσουν οι οδικοί άξονες.


Πρέπει σε ένα πεδίο ουσιαστικού διαλόγου να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, να έχει ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και οι αγρότες να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και προοπτική». Και να καταλήξει ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί και έχει πρόταση για την αγροτική οικονομία, για «μια σύγχρονη και βιώσιμη αγροτική πολιτική».


Μα και με την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε να απολογείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑλ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για διαστρέβλωση όσων είχε δηλώσει και εξανέστη: «Είναι δυνατόν να είπαμε εμείς για κρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ;». Ξεκαθάρισε λοιπόν: «Και χθες που είδα τους εργαζομένους, μίλησα για στρατηγικό επενδυτή». Στρατηγικός επενδυτής εδώ, στρατηγικός επενδυτής εκεί, πού είναι ο στρατηγικός επενδυτής, πολύχρωμης πολιτικής αναζήτησης…


Αν και το ΚΙΝΑΛ εγκαλεί τη ΝΔ για επικοινωνιακές πομφόλυγες, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη διαπρέπει στους ελιγμούς …μισόλογων, ώστε να μην χάνεται η αχλύ ενός πολλά υποσχόμενου νέου ηγέτη που στις εκλογές, όταν έρθει η ώρα, αξίζει να λάβει ποσοστό διψήφιο για να έχει λόγο στις εξελίξεις. Όμως, παρά τις προσεκτικές επικοινωνιακά κινήσεις , λόγο στο λόγο χωρίς πλήρη ανάπτυξη θέσεων, όλο και κάποιες αιχμές ξεφεύγουν από τους σχεδιασμούς Ανδρουλάκη και βάλλεται από τους αντιπάλους του.



Πάντως, εδώ και μέρες ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρός του, συνεχίζουν τις παντός τύπου συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς αλλά και τραπεζικούς παράγοντες, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας, της Τράπεζας της Ελλάδας , σε μια συγκυρία που οι διαρροές για εκλογικά σενάρια έδιναν και έπαιρναν, στην Ελλάδα αλλά και στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, κυνηγώντας και εκλογικά, την προσέλκυση, ψηφοφόρων , με το βλέμμα στις κάλπες, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να παρουσιάζει προτάσεις για τη χώρα με κοινωνικό πρόσημο, όπως λένε στελέχη του.


Παράλληλα, όμως, θέλει μετ΄επιτάσεως να πείθει ότι όσα λέει δεν είναι στον «αέρα» ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής ούτε αιωρούνται στην ελαφρότητα της χωρίς βαρύτητα του δημοσιονομικού άπειρου. Είναι ενδεικτικό ότι το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, έριξε στο δημόσια σφαίρα την πρόταση για μια νέα μορφή ΕΚΑΣ, με εισοδηματικά κριτήρια.


Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης , αυτή η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, που αφορά 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους , είναι κοστολογημένη (650.000.000 ευρώ ετησίως). Ετσι, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα πορευτεί όσον αφορά στο κύμα ακρίβειας, στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και γενικότερα στα ζητήματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Επιδιώκει από τη μια να εμφανίζεται ότι προσεγγίζει τους κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους, και από την άλλη να προβάλλει σαν αξιόπιστη δύναμη διακυβέρνησης με κοστολογημένο πρόγραμμα. Εννοείται ότι αυγά να σπάσει με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του είναι εκτός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος…

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: