4.11.20

Κόνιτσα: Tο ακροδεξιό κύκλωμα...


...βοήθησε στη φυγή του Χρήστου Παππά;...

Με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά να έχει διαφύγει μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, διαρροές από την Αστυνομία έκαναν λόγο για έρευνες των Αρχών σε σπίτι στα Γιάννενα και συνεργασία της ΕΛΑΣ με την Interpol προκειμένου να διερευνηθεί αν ο Παππάς έχει περάσει στην... Αλβανία, μέσω Ηπείρου. Φαίνεται ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ, καθώς στη περιοχή δρα ακροδεξιό δίκτυο, υπό την αιγίδα των τοπικών εκκλησιαστικών αρχών.

Η κωμόπολη που είναι σημείο αναφοράς στα ελληνο-αλβανικά σύνορα είναι αναμφίβολα η Κόνιτσα. Χτισμένη σε ένα τοπίο εξαιρετικού κάλλους, η πόλη έχει δημοκρατική παράδοση και από το 2008 φιλοξενεί πρόσφυγες. Όμως τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα δείχνουν πως ένας ακροδεξιός πυρήνας έχει συσταθεί και δρα στην περιοχή.

Στις αρχές Αυγούστου 2018, κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου «Border Crossing» με θέμα την ανθρωπολογία, την εθνογραφία και τη λαογραφία στα Βαλκάνια, άγνωστοι πέταξαν ναυτική φωτοβολίδα και τραυμάτισαν μια συμμετέχουσα μεταπτυχιακή φοιτήτρια, πολίτη ΗΠΑ. Η κοπέλα έχασε προσωρινά την όρασή της και μαζί με τον Ρουμάνο σύντροφό της κατήγγειλαν το γεγονός στις Αρχές. Ωστόσο ο δράστης κατάφερε να μείνει στο απυρόβλητο καθώς δεν κατατέθηκε μήνυση στην Αστυνομία, ελλείψει αποδείξεων.

Στις 20 Οκτωβρίου του ίδιου έτους σημειώθηκε δεύτερο περιστατικό. Ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εκ των διοργανωτών του θερινού σχολείου, δέχθηκε απειλές από δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και στη συνέχεια ωθήθηκε προς τον γκρεμό με κίνδυνο για τη ζωή του. Ο κ. Νιτσιάκος έχει καταθέσει μήνυση για την υπόθεση κατά του Αριστοτέλη Δημητριάδη, γνωστού στην Ήπειρο ακροδεξιού, που έχει φωτογραφηθεί δίπλα στον καταδικασμένο πλέον για συμμετοχή στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη

Στις 17 Μαρτίου 2019, επτά ανήλικοι πρόσφυγες δέχονται απρόκλητη επίθεση με ρόπαλα από κουκουλοφόρους σε γήπεδο της Κόνιτσας όπου έπαιζαν μπάσκετ, με αποτέλεσμα δύο να τραυματιστούν. Ο ένας μετακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με κάταγμα στο χέρι, ενώ του έγιναν και ράμματα στα πόδια. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, που μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους “Γιατρούς του Κόσμου” διαχειρίζεται την τοπική Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας, αλλά και του τότε δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήλικοι Αφγανοί που έπεσαν θύματα της επίθεσης, αναγνώρισαν ανάμεσα στους δράστες τον Δημητριάδη, ενώ άλλες μαρτυρίες και στοιχεία επιβεβαίωσαν την εμπλοκή του.

Γόνος επιχειρηματικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, ο 31χρονος Αριστοτέλης Δημητριάδης εγκαταστάθηκε στην Αρίστη των Ζαγοροχωρίων ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Εμφανίζεται να παίζει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του ακροδεξιού πυρήνα της Κόνιτσας. Πέρα από την φωτογράφιση του με τον Κασιδιάρη, σε άλλη εικόνα φαίνεται να κρατά το φέρετρο του εθνικιστή Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενώ φωτογραφίζεται συχνά και με τον οπλισμό της Εθνοφυλακής. Μετά την επίθεση στους ανήλικους Αφγανούς, οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει επινοικιάσει το ξενοδοχείο και να έχει περιοριστεί στην Κόνιτσα. Το κλίμα εκεί φαίνεται να “τον σηκώνει”.

Σημείο συγκέντρωσης του ακροδεξιού πυρήνα της Κόνιτσας ήταν για μεγάλο διάστημα ένα γυμναστήριο, με ιδιοκτήτη τον Αθανάσιο Ντάσιο. Το “στέκι” του ακροδεξιού πυρήνα πλέον έχει μεταφερθεί σε καφενείο της Κόνιτσας, το οποίο αποφεύγουν δημοκρατικοί πολίτες ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Δήμαρχος στην πόλη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εκλέχθηκε ο Νικόλαος Εξάρχου, ήπιων τόνων άνθρωπος που ωστόσο δεν έχει σχέσεις αντιπαλότητας με τον ακροδεξιό πυρήνα της περιοχής. Ισχυρή προσωπικότητα στην Κόνιτσα είναι ο μητροπολίτης Ανδρέας, ο οποίος στο παρελθόν δεν έχει κρύψει τα φιλικά του αισθήματα προς τη Χρυσή Αυγή και έχει εισπράξει τα εύσημα του ίδιου του καταδικασμένου πλέον αρχηγού του νεοναζιστικού μορφώματος Νίκου Μιχαλολιάκου: “Αυτοί που είναι διαμάντια στην Εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρεις, είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας, όποτε είμαστε…” είχε πει σε συνομιλητή του ο Μιχαλολιάκος σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των “Νέων”.

Μια πόλη-στολίδι και καμάρι για τους Έλληνες, με δημοκρατική παράδοση, έχει εξελιχθεί σε χώρο φιλόξενο για ό, τι πιο μαύρο έχει δει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Απομένει να αποδειχθεί αν βοήθησε τον υπαρχηγό των νεοναζί να κρυφτεί και να εξαφανιστεί...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: