13.11.20

«Mάντα άκα άτα ράτα πάτσα ράτα»...


Παντελής Μπουκάλας

«Mάντα άκα άτα ράτα πάτσα ράτα σάμπα άμπο σάτα ρίτε…». Οχι, δεν πρόκειται για την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α. Ούτε για αρχαιοελληνική επωδή. Ξόρκι είναι, αλλά της εποχής μας, που ώρες ώρες δείχνει έτοιμη να... παραδοθεί στο άλογο και στο παράλογο. Και όχι ακριβώς ξόρκι, αλλά προσευχή. 

Είδα το οικουμενικώς δημοφιλέστατο βιντεάκι καμιά δεκαπενταριά φορές, τεντώνοντας την ευλαβική προσοχή μου για να μη μου ξεφύγει κανένα άλφα κατά την καταγραφή, γιατί τότε η προσευχή θα μετατρεπόταν αυτόματα σε ανάθεμα και κατάρα. Το ’χουν αυτό τα μαγικά λόγια. Εκεί που πάνε να φέρουν το καλό, φέρνουν το κακό. Ασήμαντη η απόσταση από το κάπα στο λάμδα. Οση και από το «άτα» στο «ράτα».

Αυτό το «άμπρα κατάμπρα» με τα αραδιασμένα άλφα, λοιπόν, ήταν η μετεκλογική «αντιδαιμονική» προσευχή της ευσεβούς Πόλας Μισέλ Γουάιτ Κέιν, που εκτός από ιεροκήρυκας και διάσημη τηλευαγγελίστρια τυγχάνει και πνευματική σύμβουλος του ευτυχώς απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. 
Τη «χειροτόνησε» αυτοπροσώπως ο Ντόναλντ Τραμπ τον περυσινό Νοέμβριο. Δεν τον γοήτευσε μόνο η πνευματικότητά της, αλλά και η διεισδυτικότητα των κηρυγμάτων της σε εκατομμύρια πιστούς της ισχυρότατης Ευαγγελικής Εκκλησίας, άρα και η εκλογική επιρροή της. Η πνευματική τους σχέση άλλωστε κρατάει τουλάχιστον από το 2017, όταν, στην ορκωμοσία του Τραμπ, προσευχήθηκε στα ουράνια, μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές.

«Mάντα άκα άτα ράτα πάτσα ράτα σάμπα…». Τ’ ακούς και το ξανακούς – κι ενώ στην αρχή ψευτογελάς, γρήγορα καταθλίβεσαι από την τόση ανοησία. Οχι της κ. Γουάιτ, αυτή μια χαρά την κάνει τη δουλειά της, απόδειξη τα εκατομμύρια αλλά και η δύναμη που της αποφέρουν τα κηρύγματά της. 

Τόση δύναμη, που της επέτρεψε να περιφρονήσει προ ετών τη Γερουσία, όταν επιχείρησε να ελέγξει τα οικονομικά της. Το πρόβλημα είναι η άπατη κενότητα ενός ανθρώπου που διοικεί επί τετραετία την ισχυρότερη χώρα του πλανήτη. Και ο οποίος θα κέρδιζε κι άλλη θητεία, αν δεν «συνωμοτούσαν εναντίον του όλοι οι δαίμονες του κόσμου», όπως ουρλιάζει η κατηχήτριά του και απαξάπαντες οι ακροδεξιοί. Και οι Ελληνες φυσικά, Τράγκες, Χίοι, Ελευθεροωρίτες και λοιποί. Ακροδεξιότατη είναι, φυσικά, και η κ. Γουάιτ. Ομοιος ομοίω.

Το αλφαβριθές παραλήρημα της πνευματικής συμβούλου του Τραμπ μού θύμισε εκείνο το «Σαβαρδαλαχου μαλαχααττηαλος», με το οποίο ο ιδιοφυής Λουκιανός ξεμπρόστιασε κάποτε τον αγύρτη ψευτομάντη Αλέξανδρο. Μόνο που ο Λουκιανός ταξίδεψε στη Σελήνη. Οχι στην Αμερική...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: