14.11.20

Κλείνει και τα δημοτικά...



...υπό τον φόβο περαιτέρω έξαρσης του ιού...
 Στην απόφαση για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών έχει καταλήξει η κυβέρνηση, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να προβαίνει στη σχετική ανακοίνωση σημερα, Σάββατο, όπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου.

Η... ανακοίνωση της υπουργού θα μπορούσε να είχε γίνει από το απόγευμα της Παρασκευής, όμως η κυβέρνηση ανέμενε την εισήγηση της ειδικής επιτροπής των επιστημόνων, για να τη χρησιμοποιήσει ως «άλλοθι» για τις δικές της ενέργειες. Ωστόσο, πρόκειται ξεκάθαρα για μια προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, η οποία από νωρίς χθες είχε προχωρήσει σε σχετικές διαρροές προς τον Τύπο. Μία πρώτη γεύση αυτής της στόχευσης έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μέσω του Ρ/Σ Παραπολιτικά, όπου ανέφερε ότι «εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία, θα το κάνουμε και αυτό».


Άλλη μία ομολογία αποτυχίας

Μάλιστα, η κυβέρνηση πρόβαλε το αφήγημα ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας γονέων και εκπαιδευτικών –με προφανή στόχο να μη φανεί πως το κλείσιμο όλης της εκπαίδευσης ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας των κυβερνητικών ενεργειών και στο θέμα της Παιδείας. «Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των SMS», δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πνεύμα αυτό, ο Στ. Πέτσας.

 Ωστόσο, μέχρι την Πέμπτη η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωνε (ΣΚΑΪ) ότι δεν υπάρχει εισήγηση από τη μεριά των ειδικών για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι –σύμφωνα με πληροφορίες– δεν ήταν ομόφωνη η σημερινή απόφαση της επιστημονικής επιτροπής να εισηγηθεί προς τον πρωθυπουργό το «λουκέτο» στα δημοτικά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι την ίδια στιγμή, τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια γίνονται με τηλεκπαίδευση, μία μέθοδο που έχει παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα στις λίγες ημέρες εφαρμογής της. 

Εκτός ελέγχου η πανδημία, σπασμωδικά μέτρα από την κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά, την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για την ανεξέλεγκτη πορεία εξάπλωσης του ιού, γεγονός που αποτυπώνεται στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Χθες, λοιπόν, ανακοινώθηκαν άλλοι 38 θάνατοι, με τα κρούσματα να ξεπερνούν και πάλι τα 3.000, και τον αριθμό των διασωληνωμένων να καταγράφει ακόμα ένα ρεκόρ (336). 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά στα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ, καταφεύγοντας σε συνεχή μέτρα. Έτσι, από το εθνικό σχέδιο ενός μήνα με τα δύο επίπεδα προστασίας (κίτρινο και κόκκινο) που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, περάσαμε στην προσθήκη άλλης μιας (γκρίζας) ζώνης, στη συνέχεια ακολούθησε το γενικό lockdown και μετά ήρθε η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα βράδια (που τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα). Σημερα, λοιπόν, αναμένεται και το κλείσιμο των δημοτικών, με τη λίστα των μέτρων να φαίνεται ότι δεν θα σταματήσει εδώ.


Ήδη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ανησυχία της για περιοχές που εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων (Λέσβος, Κρήτη και Φθιώτιδα), λέγοντας πως πιθανώς οφείλονται στο μάζεμα της ελιάς – και κάνοντας τους υποψιασμένους να σκεφτούν πως ίσως στο τραπέζι των συζητήσεων μπει ακόμα ένα νέο πακέτο μέτρων με αφορμή την παραπάνω δήλωση.

Η αγωνία για τις ΜΕΘ

Τόσο η κ. Παπαευαγγέλλου, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης έκαναν λόγο για εξαιρετικά κρίσιμες μέρες στη χώρα. Αν και –για ακόμα μια φορά– δεν παρέλειψαν να κουνήσουν το δάχτυλο προς τους πολίτες για να τηρούν τα μέτρα προστασίας, η προσοχή τους ήταν στραμμένη στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, καθώς το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται πολύ έντονα, φτάνοντας στα όριά του.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη βόρεια Ελλάδα, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει νωρίτερα σήμερα πως υπάρχουν μόλις 11 κενές κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 στη Θεσσαλονίκη. 

«Οι άνθρωποι που σήμερα χάνουν τη ζωή τους πιθανότατα μολύνθηκαν ένα μήνα πριν, και το πότε θα δούμε τον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων να μειώνεται δεν είναι σαφές- και αυτό διότι σήμερα έχουμε 350 εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία και γνωρίζουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και στις ΜΕΘ 11 μέρες, έτσι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα υγείας», είπε η κ. Παπαευαγγέλλου, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. 

«Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση υπάρχουν σχέδια που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό και χώρους στους οποίους μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες ΜΕΘ για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση», ανάφερε από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: