22.11.20

Τι δείχνουν τα λύματα για τον κορονοϊό......και τα κρούσματα για την πορεία της πανδημίας...
Εντύπωση προκαλούν οι συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα αστικά λύματα και τις απαντήσεις που μπορεί να δώσει η ανάλυσή τους, για τη διασπορά της πανδημίας όπως επίσης και των αριθμών των κρουσμάτων. Ο φονικός αυτός ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω... των σταγονιδίων που εξέρχονται από το στόμα και τη μύτη, επίσης μπορεί και να αποβληθεί μέσω των ανθρώπινων αποβλήτων. Το εν λόγω συμπέρασμα αποτέλεσε το έναυσμα για τους επιστήμονες ώστε να προχωρήσουν τις σχετικές μελέτες στην αρχή διστακτικά και στη συνέχεια πιο έντονα.

Στις αρχές της πανδημίας οι πόλεις και οι χώρες που ξεκίνησαν τον έλεγχο των λυμάτων αναζητώντας ίχνη του κορονοϊού με την ελπίδα να εντοπίσουν εγκαίρως την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τον αριθμό όσων ήταν ενεργά, ήταν λιγοστές. Με την πάροδο όμως των μηνών και τη ραγδαία έξαρση των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης και των θανάτων οι ερευνητές άρχισαν να προσαρμόζουν την εν λόγω στρατηγική. Εξετάζοντας απόβλητα μεμονωμένων νοσοκομείων ή άλλων κτιρίων και στη συνέχεια ολόκληρων περιοχών έχουν ως στόχο να ανιχνεύσουν γρήγορα την πανδημία και να την αναχαιτίσουν με κάθε δυνατό μέσο.

Ποιες, όμως, ουσίες ανιχνεύονται στα αστικά λύματα; Μπορεί η ανάλυσή τους να αποκαλύψει τι συμβαίνει στους κατοίκους μιας περιοχής, τι καταναλώνουν, τις συνήθειές τους αλλά και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο ζουν;

Ο Δρ.  Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ερευνητής του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, μέλος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στη Διαχείριση Αποβλήτων και πρώην υποδιοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δίνει απαντήσεις στο newsbeast.gr.


Ήδη σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης και μετά την ανάλυση της καμπύλης του κορονοϊού στη συμπρωτεύουσα, που τον Οκτώβριο ήταν εκθετική ενώ στις αρχές του Νοεμβρίου επίσης ανοδική, οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως τις επόμενες ημέρες θα αναφερθεί επιπεδοποίηση και πιθανόν προς το τέλος του μήνα να σημειωθεί και η πολυπόθητη πτώση των ατόμων που νοσούν.

Παράλληλα, τα στοιχεία για την Αττική από την ανάλυση των λυμάτων στην Ψυττάλεια διαπιστώνουν σταδιακή ύφεση του ιικού φορτίου. Οι επιστήμονες βλέπουν μία διάδοση της τάξης του 1% περίπου. Δηλαδή, οι φορείς ανέρχονται σε 40.000 στο λεκανοπέδιο ενώ στις αρχές του Νοεμβρίου ήταν περίπου 60.000. Εκτιμούν μάλιστα πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σημειωθεί πτώση καθώς αναμένεται να αποτυπωθεί σε νούμερα η λήψη των μέτρων και ο περιορισμός στις μετακινήσεις του πληθυσμού.

- Το τελευταίο διάστημα η επιστημονική κοινότητα μελετά την ποσότητα του ιού στα λύματα. Φαίνεται ότι αυτό παίζει ρόλο στην εκτίμηση των κρουσμάτων. Γιατί;

Στο νερό και στα λύματα μπορούμε να βρούμε κυριολεκτικά ότι μπορείτε να φανταστείτε. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε μεγάλες συγκεντρώσεις φαρμακευτικών ουσιών στο νερό, που περιέχονται σε ψυχιατρικά φάρμακα, αντιβιοτικά και κυρίως αναλγητικά, δείγμα της εντατικής χρήσης του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι επιστημονικά γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι τα αστικά λύματα περιέχουν κατηγορίες παθογόνων μικκροοργανισµών όπως βακτήρια, ιούς, µύκητες, πρωτόζωα, έλµινθες κ.α. Γενικά γνωρίζουμε ότι πάνω από 140 διαφορετικά είδη ιών έχουν ανιχνευτεί στα αστικά λύματα. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκέντρωση και τη συχνότητα εμφάνισης ιών στα λύµατα είναι η συχνότητα των λοιµώξεων και ο αριθμός των φορέων του ιού. Έτσι λοιπόν, εάν μπορέσουμε να υπολογίσουμε το φορτίο του κορονοϊού σε ένα δείγμα υγρού αποβλήτου, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια εικόνα για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον εκάστοτε ιό (π.χ. SARS-CoV-2).

Συνεπώς, η παρουσία γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στα λύματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορονοϊού σε μια κοινότητα ή σε ένα πληθυσμό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Lahrich (2020) η χρήση υγρών αποβλήτων ως εργαλείου παρακολούθησης ασθενειών δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά τελευταία αρχίζει να αυξάνεται, ειδικά λόγω της πανδημίας. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι δυνητικά ένα επιπλέον εργαλείο στη λήψη αποφάσεων από την πολιτεία και στη μετά-Covid εποχή, για άλλες μελλοντικές πανδημίες/επιδημίες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: