18.11.20

Με μόλις δύο κρεβάτια ΜΕΘ ξεκίνησε η εφημερία του ΑΧΕΠΑ...


Με μόλις δύο κρεβάτια ΜΕΘ ξεκίνησε τη σημερινή του εφημερία, στις οκτώ το πρωί, το ΑΧΕΠΑ, με τη διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ελένη Γκέκα να περιγράφει την απελπισία και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του... συγκεκριμένου νοσοκομείου αναφοράς της Θεσσαλονίκης και να προαναγγέλλει προσφυγή στη λύση της μεταφοράς ασθενών ακόμη και στην Αθήνα. 

Το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία με 230 ασθενείς Covid ενώ μέχρι τη λήξη της το πρωί της Πέμπτης και με τις νέες εισαγωγές που θα προκύψουν, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι εκεί, το νοσοκομείο ξεκίνησε την εφημερία του με το προσωπικό στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και με την αγωνία ότι δεν υπάρχει κενό κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρειαστούν διασωλήνωση.

Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΑΧΕΠΑ έχουν προστεθεί μέχρι σήμερα τρεις Αναισθησιολόγοι – Εντατικολόγοι. Στις ΜΕΘ το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως λένε, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας κλπ.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στις κλινικές Covid, στις οποίες δεν χρειάζεται προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση. Έτσι έχουν επιστρατευθεί γιατροί όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές από άλλες κλινικές. Κι εκεί φυσικά υπάρχουν ελλείψεις, όπως λένε οι εργαζόμενοι, καθώς υπήρχαν και πριν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Δραματικές εικόνες περιγράφει και ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας σχετικά με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης. 

Όπως ανέφερε, το πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις εντατικές δεν επαρκούν και πλέον διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής – σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, σε χειρουργικές αίθουσες και σε άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή ώστε να συνδέονται οι αναπνευστήρες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν έγιναν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Απαιτούνται γιατροί και νοσηλευτές επαρκείς σε αριθμό, ποιότητα και εκπαίδευση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: