15.6.20

Διάγγελμα Μακρόν για πλήρη άρση περιορισμών...


... και υποσχέσεις για ανάκαμψη...
Την πλήρη άρση των περιορισμών στη Γαλλία ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από σημερα, Δευτέρα, θα λειτουργούν πλήρως εστιατόρια και καφέ στο Παρίσι, ενώ...
από τις 22 Ιουνίου θα είναι υποχρεωτική η επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει εξαλειφθεί, η χώρα πρέπει να λειτουργήσει και με την τήρηση των μέτρων προστασίας, όλα μπορούν να πάνε καλά.

«Ο αγώνας κατά της επιδημίας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι ευτυχής γι' αυτήν την πρώτη νίκη κατά του ιού», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας ότι ολόκληρη η γαλλική επικράτεια περνά στο «πράσινο».

«Ηδη από σημερα, όλη η επικράτεια, εκτός της Μαγιότ και της Γουιάνας όπου ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ενεργά...θα περάσει στην πράσινη ζώνη, πράγμα που θα επιτρέψει την ισχυρότερη επανεκκίνηση της απασχόλησης και το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων στην περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς», είπε.


Το μέτρο υπήρξε επίμονο αίτημα του τομέα της εστίασης. Μέχρι χθες, καφέ και εστιατόρια της περιφέρειας της γαλλικής πρωτεύουσας δεν μπορούσαν να χρησιμοποιούν παρά τους εξωτερικούς τους χώρους.

Όπως είπε, από 1ης Ιουλίου κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξουν και τα σύνορα για τους ταξιδιώτες από τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε αυτό το διάγγελμα, που θύμιζε πολύ προεκλογικό λόγο, κυρίως λόγω των φημών ότι εξετάζει τη διαξαγωγή πρόωρων εκλογών, έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και εξήγγειλε μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, υποσχόμενος ανάπτυξη με οικολογικό χαρακτήρα. Παραδέχθηκε «λάθη» στον χειρισμό της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ότι «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι τα καταφέραμε».

Στον τομέα της οικονομίας υποσχέθηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι για να μπορέσει να γεμίσει το δημόσιο ταμείο και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης, αλλά υποσχέθηκε «ένα μοντέλο ανάπτυξης πιο ισχυρό που θα εξασφαλίσει την αυτονομία και ανεξαρτησία της χώρας». Όπως είπε θα συνεργαστεί με επιχειρήσεις και συνδικάτα για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων» για να ανακάμψουν οι πληγείσες επιχειρήσεις, υποσχόμενος «μια παραγωγική συμφωνία» και «ανασυγκρότηση της οικονομίας με οικολογικό χαρακτήρα», που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Υπερασπίστηκε τη συνεργασία του με την Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» καθώς όπως είπε, η γαλλο-γερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης «είναι ιστορικής σημασίας» και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας και περαιτέρω ενοποίησης.

Όπως είπε η περαιτέρω ενοποίηση και ενίσχυση της Ε.Ε. θα την καταστήσει δυνατή έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ, σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι θα κάνει νέο διάγγελμα στις αρχές Ιουλίου, για να παρουσιάσει με ακρίβεια «το νέο μονοπάτι της χώρας, τα πρώτα βήματα» μετά την υγειονομική κρίση, τονίζοντας ότι «μπροστά έχουμε ιστορικές προκλήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: