28.2.20

Πηγαίνει στα νησιά για συναίνεση...

Ανακωχή μέχρι νεωτέρας, χωρίς κάποια χειροπιαστή πρόοδο στο βαθύ ρήγμα που έχει συντελεστεί μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών των νησιών προκύπτει από τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους των νησιωτικών δήμων.

Αυτό που...
ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η πρόθεσή του να επισκεφθεί άμεσα και διαδοχικά τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, αρχής γενομένης από τη Σάμο, η οποία θα τον υποδεχθεί το Σάββατο, ενώ θα ακολουθήσει η Χίος και η Λέσβος, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποσπάσει τη συναίνεση ή έστω την ανοχή των νησιωτικών κοινωνιών στις φαραωνικές δομές που σχεδιάζει, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που αυτές εγκυμονούν για ντόπιους και κυρίως για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Η αποσυμφόρηση

Στην τρίωρη συνάντηση -από την οποία απουσίαζε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης- οι συμμετέχοντες δήμαρχοι Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης και Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες Χίου Παντελής Μπουγδάνος και Λέσβου Αρης Χατζηκομνηνός, άκουσαν τον πρωθυπουργό να δηλώνει την πρόθεσή του για «οικονομική στήριξη των νησιών με οριζόντια μέτρα, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», τα οποία πρόκειται να ανακοινώσει επισήμως από τη Σάμο.

Οσον αφορά την ικανοποίηση του αιτήματος αποσυμφόρησης των υπαρχουσών δομών, την οποία η κυβέρνηση έχει παγώσει, ο ίδιος υποσχέθηκε άμεση εξέταση αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν από το 2018, θεωρώντας ως «επαρκές» το πλήθος τους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, ενώ το μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι «διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο, καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες».

Στο μέγα θέμα των νέων δομών που οδήγησαν σε ρήξη τις τοπικές κοινωνίες Χίου και Λέσβου με την κυβέρνηση και στις εικόνες Αγριας Δύσης, ειπώθηκε ότι οι σημερινές δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές, με τον πρωθυπουργό ωστόσο να επιμένει στα γνωστά μεγέθη. Κάτι που παραμένει βέβαια κρίσιμο και κομβικό σημείο διαφωνίας, αφού ήδη τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν απορρίψει με συνεχόμενες αποφάσεις τις γιγαντιαίες δομές, ενώ και η κοινωνία ξεσηκώθηκε, απειλώντας να πάρει τα όπλα τόσο στη Χίο όσο και στη Λέσβο.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τις θέσεις αυτές στα δημοτικά συμβούλια και να υποβάλουν προτάσεις, ενώ σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι μετέφεραν στον πρωθυπουργό «σταθερά τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων, καθώς και του περιφερειακού συμβουλίου, με κοινή συναντίληψη την εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης».

Οσο για τον Κ. Μουτζούρη, ήταν να πάει στη σύσκεψη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ακυρώθηκε η πτήση του, λόγω κακών καιρικών συνθηκών κι έτσι δεν παρέστη. Υπενθυμίζουμε ότι το αν θα μετείχε στη σύσκεψη ή όχι ήταν ένα ερώτημα που κυριάρχησε κατά τη χθεσινή ημέρα, αφού με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε με τον κ. Μουτζούρη, στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας, να χειρονομεί κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας: «να, κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός μαζί μου», τον κήρυξε και επισήμως persona non grata το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ούτως ή άλλως τον είχε βάλει το τελευταίο διάστημα στη μαύρη λίστα.

Δεν θα ζητήσει συγγνώμη

Ετσι, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το βίντεο, κυβερνητικά στελέχη είχαν σπεύσει, προχθές το βράδυ, να αποκλείσουν τον περιφερειάρχη από τη σημερινή σύσκεψη, λέγοντας ότι «μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς». Στο ίδιο κλίμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χθες το πρωί (ΣΚΑΪ), δήλωνε ότι δεν θα γίνει «καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη», αποδίδοντάς του «γραφικότητα, επικινδυνότητα και γενικότερα τα χειρότερα χαρακτηριστικά».

Από την πλευρά του ο Κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα πάει στη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, υποχρεώνοντας έτσι το ίδιο το Μαξίμου να μεταβάλει τη στάση του, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι, εφόσον τελικά ο περιφερειάρχης προσέλθει, θα γίνει δεκτός. Και αυτό προφανώς γιατί το Μαξίμου φοβήθηκε ενδεχόμενο σόου του κ. Μουτζούρη έξω από την πόρτα του. Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι είναι θέμα του κ. Μουτζούρη αν θα προσέλθει και ότι, αν είναι απέξω, δεν γίνεται να μην τον βάλεις. Τελικά, το ζήτημα το έλυσαν τα καιρικά φαινόμενα...

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της στη σπέκουλα με το ενδεχόμενο εμφάνισης κορονοϊού στα νησιά. Μετά τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, τώρα και ο ίδιος Κυρ. Μητσοτάκης, θέλοντας να μιλήσει στο σκληρό και ακροδεξιό ακροατήριο, δεν δίστασε να ταυτίσει ανοιχτά τους πρόσφυγες με την επιδημία, ποντάροντας πολιτικά στον φόβο, την κινδυνολογία και την ατζέντα της Ακροδεξιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι «στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν», λέγοντας ότι «τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά».

Και αφού επικαλέστηκε τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού σκαφών του Λιμενικού και περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αύξηση των ελέγχων στη θάλασσα και στην ξηρά, ενώ θεώρησε ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους απελπισμένους πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα μια καμπάνια στις γλώσσες τους, η οποία θα τους... προειδοποιεί ότι «η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους»...

Γιάννης Μπασκάκης, Γιώργος Παγούδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: