29.2.20

«Ποιο το σχέδιο αντιμετώπισης της απότομης αύξησης προσφυγικών ροών;»...

Επείγουσα ερώτηση των ευρωβουλετών του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό...

Κάτω από το φως των εξαιρετικά κρίσιμων εξελίξεων για τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, καθώς ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα προσφυγική κρίση στα ελληνικά σύνορα είναι ορατός μετά τις...
δραματικές εξελίξεις στη Συρία, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτουν επείγουσα Ερώτηση με Αίτημα γραπτής απάντησης στην Κομισιόν, καλώντας τη να πάρει θέση.

Συγκεκριμένα οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά και Στέλιος Κούλογλου, καταγγέλουν την αθέτηση εκ μέρους της Τουρκικής Κυβέρνηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, επικαλούμενοι δηλώσεις του Διευθυντή της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, σύμφωνα με τις οποίες «οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και του κόσμου», προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «η Άγκυρα δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Στην ερώτηση που κατάθεσαν χτες με τη μορφή του κατεπείγοντος, οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητούν την ανάληψη μέτρων εκ μέρους της Κομισιόν προκειμένου «να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την ανακοπή των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα», αλλά και μέτρα «για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά, προσφύγων», επαναφέροντας το μόνιμο αίτημα της Ελλάδας, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει παραπέμψει στις καλένδες, για μετεγκατάσταση προσφύγων και δίκαιο καταμερισμό τους στα κράτη-μέλη.

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας

Μετά τις τραγικές εξελίξεις στο Ιντλίμπ ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, και πολλών σχετικών διαρροών στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σημειώνονται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πρόβλημα επιτείνει η σημερινή δραματική κατάσταση των συνθηκών στα ελληνικά νησιά, όπου δεν έχουν ληφθεί ριζικά μέτρα, αποσυμφόρησής και βελτίωσης των συνθηκών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει στη συνεργασία της με την Τουρκία για να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την ανακοπή των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα;

Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά, προσφύγων;

Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή, σχέδιο για την αντιμετώπιση απότομης αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και για τον δίκαιο καταμερισμό τους στα κράτη-μέλη, με δεδομένη την κλιμάκωση της σύρραξης στη Συρία και την Τουρκική στάση;...

Οι ευρωβουλευτές:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: