29.2.20

Τα κυβερνητικά ΜΜΕ έπαθαν… κοροναϊό...

Πρωτοσέλιδη χειραγώγηση συνειδήσεων: ο Κοροναϊός είναι το θέμα – μην ασχολείσθε με το προσφυγικό και την βίαιη καταστολή στα νησιά!...

Ξημερώματα Τρίτης 25/2/2020. Τα λιμάνια και οι δρόμοι της Λέσβου και της Χίου τίγκα από ξάγρυπνους νησιώτες. Προσπαθούν, εν μέσω δακρυγόνων, να...
σχηματίσουν ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να εμποδίσουν τις καραβιές των ΜΑΤ, που οσονούπω καταπλέουν και αποβιβάζονται με εντολή Χρυσοχοϊδη, να καταστείλουν το εντόπιο μένος ενάντια στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη. Το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει τις επιταγμένες εκτάσεις σε μικρά Γκουαντάναμο για πρόσφυγες.
Χαμός!.. Κλούβες, μπάτσοι, χημικά, φωνές, διαπληκτισμοί, απορριμματοφόρα να σχηματίζουν οδοφράγματα, σκηνικό νυχτερινού πολέμου, αλλά τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ ούτε κουβέντα. Μόνο ν’ ασχολούνται με fake διαρροές από την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

Και ο Κοροναϊός. Στις δύσκολες στιγμές, πάντα και παντού, ένας… Κοροναϊός: «Παγκόσμιος συναγερμός για τον Κοροναϊό – Έβδομος νεκρός στην Ιταλία – Πανικός με αστυνομικούς στους δρόμους και πόλεις-φαντάσματα»… Σαν να σου λένε, «μην ασχολείσαι με το προσφυγικό και τα ΜΑΤ και την καταστολή στα νησιά»: αν θες να βάλεις μάσκα, βάλε για να γλιτώσεις απ’ τον κοροναϊό και όχι απ’ τα χημικά του Χρυσοχοϊδη στη Χίο και στη Μυτιλήνη..

«Τα ΜΜΕ είναι όλα ελεγχόμενα από τη δεξιά και η πλειοψηφία τους από την άκρα δεξιά», έλεγε προ ημερών* ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κεν Λόουτς: η χειραγώγηση των συνειδήσεων είναι όπως τον Μεσαίωνα που η εκκλησία σου έλεγε τι να κάνεις. Τώρα στο λένε τα ΜΜΕ».

*******

Φυσικά, ο Κεν Λόουτς αναφερόταν στα ΜΜΕ της Βρετανίας. Αλλά το ίδιο δεν γίνεται παντού; Στις ΗΠΑ, ας πούμε, η πλειοψηφία των ΜΜΕ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Τραμπ. Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά ο μέγας Νόαμ Τσόμσκι: «Παρακολουθήστε την τηλεόραση και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων… Δεν υπάρχει τίποτα παρά ο Τραμπ, ο Τραμπ και ο Τραμπ…

»Τα μέσα ενημέρωσης έχουν πέσει θύματα στη στρατηγική που σχεδίασε ο Τραμπ. Κάθε μέρα τους δίνει ένα κίνητρο ή ένα ψέμα για να βρεθεί στο επίκεντρο και να καταλάβει το κέντρο της προσοχής: μ’ αυτόν τον τρόπο, τα αμερικανικά ΜΜΕ επιτρέπουν στην άγρια πλευρά των Ρεπουμπλικάνων να αναπτύσσει την άκρα δεξιά πολιτική της, μειώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, εγκαταλείποντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κλπ., κλπ.

Όπως το διατύπωσε ο Κεν Λόουτς: δια της χειραγωγήσεως των συνειδήσεων («βάλτε μάσκα για τον κορωναϊό και όχι για τα δακρυγόνα στη Χίο και στη Μυτιλήνη), τα ΜΜΕ διευκολύνουν την άγρια πλευρά της κυβερνώσας Δεξιάς (την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη) να αναπτύσσει την πολιτική της…

Εμποδίζοντας την έρευνα για το σκάνδαλο NOVARTIS, χτίζοντας ελληνικού τύπου Γκουαντάναμο για πρόσφυγες, αποδομώντας κάθε θετικό μέτρο που κατάφερε να περάσει από τις συστημικές συμπληγάδες η κυβέρνηση Τσίπρα: στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

*******

Η Αριστερά «δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει αντίβαρο στη λαίλαπα» που βιώνουμε, αποφαίνεται ο Κεν Λόουτς. Ισχύει…Ιδιαίτερα όσον αφορά τα ΜΜΕ, η δική μας Αριστερά, αν και κυβέρνησε, δεν κατάφερε να κάνει σχεδόν τίποτα: «Η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων», παραδέχεται ακροθιγώς στο απολογιστικό κείμενό του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο δικός μας απολογισμός», συνεχίζει, «δεν μπορεί να επικαλείται την ισχύ του αντιπάλου για το ότι δεν ανέπτυξε επαρκώς τα δικά του προσίδια όπλα»: Προσπαθήσαμε με λάθος τρόπο να επιλύσουμε το επικοινωνιακό έλλειμμα,είτε προβαίνοντας σε ευκαιριακές συμμαχίες με μιντιάρχες χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είτε αποτυγχάνοντας να αναβαθμίσουμε επαρκώς τη δημόσια τηλεόραση…

Πάλι καλά…. Διότι η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε αφήνοντας τα ΜΜΕ όπως τα βρήκε. Κι ακόμα χειρότερα. Όπως τα περιέγραφε πολλά χρόνια πριν (το 2011) ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, σε μια απόρρητη έκθεσή του προς το State Department που είχαν αποκαλύψει τα WikiLeaks:

«Τα ιδιωτικά ΜΜΕ της Ελλάδας ανήκουν σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που δημιούργησαν ή κληρονόμησαν περιουσίες (…) και συνδέονται μέσω δεσμών αίματος, γάμου ή εξ αγχιστείας με πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης ή και άλλους μεγάλους επιχειρηματίες».

Συνέπεια, η κατά Κέν Λόουτς χειραγώγηση των συνειδήσεων∙ όπου τα ΜΜΕ, όπως η εκκλησία τον Μεσαίωνα, σου λένε τι να κάνεις: αν θες να βάλεις μάσκα, βάλε να γλιτώσεις απ’ τον κοροναϊό και όχι απ’ τα χημικά του Χρυσοχοϊδη στη Χίο και στη Μυτιλήνη…

*Σε συνέντευξή του στο tvxs.gr ( Φωτεινή Λαμπρίδη)...

Νίκος Τσαγκρής
Από την Αυγή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: