24.2.20

Φορτώνουν με κλούβες και ΜΑΤ την Χίο...


 Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι...
 
Έντονη κινητικότητα στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, όπου οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι και ετοιμάζονται να εμποδίσουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες. 

Στο... πλαίσιο αυτό, σύσκεψη της περιφέρειας πραγματοποιείται στη Λέσβο, ενώ κάτοικοι του νησιού έχουν μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου πιθανώς θα καταπλεύσει το πλοίο «Πήγασος», το οποίο —σύμφωνα με πληροφορίες— μεταφέρει δυνάμεις των ΜΑΤ.

Έκλεισαν τα ραντάρ

Περίπου 200 αστυνομικοί των δυνάμεων ΜΑΤ, κλούβες και μηχανήματα εκτόξευσης νερού (Αίαντας) βρίσκονται στο πλοίο, που κανονικά επρόκειτο να αναχωρήσει στις 9 το βράδυ, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα.


Πληροφορίες αναφέρουν πως το επιβατηγό-οχηματαγωγό αναχώρησε ξαφνικά στις 4:15 το απόγευμα από το λιμάνι του Λαυρίου. Ωστόσο, επισήμως κανείς δεν γνωρίζει τον προορισμό του πλοίου ούτε και το πώς θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες που είχαν κανονίσει να ταξιδέψουν το βράδυ, στο προγραμματισμένο δρομολόγιο, καθώς καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι  35 λεπτά μετά την αναχώρησή του, έκλεισε και τα δορυφορικά συστήματα που δίνουν το στίγμα του, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί οι λιμένες προορισμού και η αποβίβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Στη Χίο, ομάδα κατοίκων έχει μεταβεί στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και έχει ήδη κόψει την πρόσβαση από τα ανατολικά, προς τη σχεδιαζόμενη δομή στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου - Βολισσού. Την ίδια ώρα, άλλοι κάτοικοι έχουν αποκλείσει την πρόσβαση από τη βόρεια πλευρά. 

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων Χίου απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή. «Όλη η Χίος αντιστέκεται στον παραλογισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση που ακολουθεί:

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Η Χίος βρίσκεται σε πολιορκία

Έφτασε η ιστορική στιγμή ! Πάμε όλοι με τις οικογένειες μας τώρα στην εκκλησία του Αγίου Μακάριου στο Βροντάδο!  Κλείνουμε το δρόμο για να αντισταθούμε ειρηνικά στις κατοχικές δυνάμεις των ΜΑΤ που προσεγγίζουν σε λίγη ώρα το Νησί μας που μοναδικό σκοπό έχουν να  εξυπηρετήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΕΙ να μετατρέψει τη Χίο στη μεγαλύτερη φυλακή ψυχών στην Ευρώπη!

Όλη η Χίος αντιστέκεται στον παραλογισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης! Να μην λείψει κανείς! Παρακαλούμε κοινοποιήστε όλοι το παρόν μήνυμα!

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ομάδες περιφρούρησης σε 24ώρη βάση, ώστε να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι και να παρεμποδιστεί η εγκατάσταση μηχανημάτων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

Επίσης κάτοικοι (αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι) έχουν σπεύσει στο λιμάνι Μεστών της Χίου, όπου ενδεχομένως θα καταπλεύσει το «Πήγασος». Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 200 αστυνομικοί των δυνάμεων ΜΑΤ, κλούβες και μηχανήματα εκτόξευσης νερού (Αίαντας) βρίσκονται στο πλοίο «Πήγασος», που κανονικά επρόκειτο να αναχωρήσει στις 9 το βράδυ, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το επιβατηγό-οχηματαγωγό αναχώρησε ξαφνικά στις 4:15 το απόγευμα από το λιμάνι του Λαυρίου. Ωστόσο, επισήμως κανείς δεν γνωρίζει τον προορισμό του πλοίου, ούτε και το πώς θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες που είχαν κανονίσει να ταξιδέψουν το βράδυ, στο προγραμματισμένο δρομολόγιο, καθώς καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ

«Να αφήσει τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και να ακολουθήσει επιτέλους τον δρόμο της λογικής, του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπισμού» στο προσφυγικό, καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Στην δήλωσή του αναφέρει ότι «μετά από το μπάχαλο επτά μηνών και αφού στη Μόρια ο πληθυσμός των προσφύγων εκτοξεύτηκε από τις 5.000 στις 25.000, η κυβέρνηση επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές». Προβλέπει δε, ότι «οι πολιτικές αυτές, όχι απλώς δεν θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να συγκρουστεί με τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών. Ξεκινά με αυταρχικό τρόπο και με τα ΜΑΤ τη δημιουργία νέων δομών δίπλα στις υπάρχουσες».

Κλείνοντας, υποστηρίζει ότι «η μόνη λύση και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους αιτούντες άσυλο είναι αυτή που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ: άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και των δομών με το απαραίτητο προσωπικό και πίεση προς όλες τις χώρες της ΕΕ για έμπρακτη αλληλεγγύη».

«Το προσφυγικό δεν λύνεται με ΜΑΤ και αυταρχισμό» τονίζει και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

«Ο διάλογος που εξήγγειλε ο κος Μηταράκης δεν έγινε ποτέ, ήταν ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα του Υπουργείου για να αποπροσανατολίσει την τοπική κοινωνία ώστε να μπορέσει να την αιφνιδιάσει με τη δημοσίευση του επείγοντος διαγωνισμού για την κατασκευή του κλειστού κέντρου στην περιοχή της Καράβας. Στις αντιδράσεις των κατοίκων του Μανταμάδου η Κυβέρνηση επιλέγει για ακόμα μια φορά να απαντήσει με ΜΑΤ και αυταρχισμό στο αίτημα για αποσυμφόρηση και διάλογο», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της ρήξης και της αυταρχικότητας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να προχωρήσει τς τις απαράδεκτες επιλογές της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», τονίζει και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

«Καθιστώ υπεύθυνο προσωπικά τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτή Χίου κ. Μηταράκη και την κυβέρνησή του για ό,τι πρόκειται να συμβεί», σημειώνει μεταξύ άλλων και καλεί σε ενότητα, μακριά από μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές λογικές.

Για «αυταρχικό κατήφορο της ΝΔ», που δεν έχει τέλος κάνει λόγο και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες, ναυλώνει και στέλνει πλοία γεμάτα ΜΑΤ και "αύρες" για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των νησιωτών!» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά».

«Μυστικά ναύλωσε το πλοίο "Πήγασος", που απέπλευσε από το Λαύριο, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις καταστολής στα νησιά, για να αντιμετωπίσει με τη βία τον "εχθρό λαό", που αγωνίζεται για να μην γίνουν τα νησιά του Αιγαίου οι μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταλήγοντας ότι «η κυβέρνηση γελιέται αν νομίζει ότι με τα ΜΑΤ, την τρομοκρατία, το ψέμα και τους εκβιασμούς, θα επιβάλει τον επικίνδυνο σχεδιασμό της. Απέναντί της δεν θα βρει μόνο τους νησιώτες, αλλά όλο το λαό».

Ακάθεκτος ο Μηταράκης

Ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει κι αυτή αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για νέες γιγαντιαίες κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των νησιωτών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία, τους δημάρχους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια, το Βαθύ και τη ΒΙΑΛ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η ομάδα εργασίας αναμένεται να ορίσει τις διαδικασίες κλεισίματος των χώρων, εκκένωσής τους από τους διαμένοντες, καθαρισμού και αναμόρφωσης των εκτάσεων, ώστε να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες. Η ομάδα εργασίας θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Μάρτιο και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της έως τα τέλη Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: