28.2.20

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ...

Στο επίκεντρο συριακό και μεταναστευτικό...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Ειδικότερα, κατά τη...
διάρκεια της επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, την κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και για τις κινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, μετά τη δήλωση Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters ότι πλέον η Τουρκία δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-2019, που έχει σημάνει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη και προ ημερών έφτασε και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, με αφορμή την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η Ελλάδα επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία».

Σήμερα, στον απόηχο της απειλής της Άγκυρας για άνοιγμα των τουρκικών συνόρων προς την Ελλάδα, αλλά και των εικόνων που μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ με εκατοντάδες πρόσφυγες να περπατούν στη συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωση την ενίσχυση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: