1.11.17

Σχεδιασμός αμηχανίας για τον προσφυγικό χειμώνα...

Αποφεύγοντας ουσιαστικά να τοποθετηθεί στα περί δικής του αποχώρησης από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Γιάννης Μουζάλας εστίασε στην...
αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργούν οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, κυρίως στα νησιά. Μόνο που τα σχέδια που παρουσίασε ο υπουργός ήταν περισσότερο μία συρραφή επίρριψης ευθυνών, ημίμετρων και ευχολογίων, παρά ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα που μπορεί να πείσει ότι θα δώσει λύση στα πρόβλήματα που θα προκύψουν τον χειμώνα.

«Υπάρχει ένα γεγονός, ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός», δήλωσε ο κ. Μουζάλας όταν του τέθηκε η ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί παραίτησής του. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».

Ο υπουργός επικεντρώθηκε στην αύξηση της προσφυγικής ροής μετά τα μέσα Αυγούστου, από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων υποδοχής και προαναχωρισιακά κέντρα στα νησιά, κάτι που συνεχίζει να προσκρούει στην έντονη αντίδραση των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.

Σχετικά με αυτό, ο υπουργός δεν παρουσίασε κάτι καινούριο σε σχέση με πέρυσι, όταν η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο προσφύγων στη Μόρια, για τους οποίους δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις και την τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων άλλων.

Όπως είπε, το υπουργείο έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να μισθώσουν ξενοδοχεία στα νησιά για τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες, ενώ «οι ξενοδόχοι της Λέσβου και της Χίου δέχονται να παράσχουν τα ξενοδοχεία τους για τη βελτίωση της κατάστασης». Σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση στοχεύει στη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολή προς τους δημάρχους των νησιών πριν από δέκα ημέρες «για να δούμε πού βρισκόμαστε χωρίς να συνεχιστεί το blame game». Όσο για τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών περί αύξησης της εγκληματικότητας στα νησιά, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, στη Σάμο και τη Μυτιλήνη η εγκληματικότητα εξαιτίας μεταναστών και προσφύγων έχει αυξηθεί λιγότερο από 1% και στα υπόλοιπα νησιά λιγότερο από 0,5%.

Για τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι «το άσυλο οφείλει να είναι μια πολύ αυστηρή και ανεπηρέαστη από κράτη νομική υπηρεσία και δεν μπορεί το κράτος να ζητήσει από την Υπηρεσία Ασύλου να ρίξει τα κριτήρια της δουλειάς του για να βγάζει πιο γρήγορα αποφάσεις». Την ίδια ώρα «σε επίπεδο κυβέρνησης είμαστε υπερήφανοι που δεν υποκύψαμε σε πιέσεις να ονομάσουμε οποιαδήποτε τρίτη χώρα ως ασφαλή, αλλά η εξέταση του αιτήματος να γίνεται προσωπικά για τον καθένα». Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, φέτος υπήρξε κατά 27% αύξηση στις οικογενειακές επανενώσεις σε σχέση με πέρυσι...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: