30.11.17

Οι δώδεκα... δράκοι του νέου μνημονίου...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΥπΟΙΚ
Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και για οφειλές προς την Εφορία και τα...
ασφαλιστικά ταμεία ως ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης προβλέπει μεταξύ άλλων το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) το οποίο είναι έτοιμο στα βασικά του σημεία. Την ίδια στιγμή εξετάζεται τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 να αποσταλούν νωρίτερα στους υπόχρεους και συγκεκριμένα τον Ιούνιο αντί για τον Αύγουστο όπως γίνεται τώρα.

Οι τελικές διορθώσεις στο σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) που κρατά ήδη στα χέρια της η κυβέρνηση θα γίνουν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη μαραθώνια συνάντηση που θα έχει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τουςτέσσερις εκπροσώπους των δανειστών (E.E., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM).

Από σήμερα η διαπραγμάτευση ανεβάζει «στροφές» και εισέρχεται στον πυρήνα των «καυτών» θεμάτων της τρίτης αξιολόγησης, που είναι το «ψαλίδι» στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα, τα εργασιακά (θα συζητηθούν την Παρασκευή με την Εφη Αχτσιόγλου), το ασφαλιστικό (επανυπολογισμός της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις), η λειτουργία του νέου Υπερταμείου μαζί με τον κατάλογο των ΔΕΚΟ που θα μπουν σε τροχιά πώλησης (ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κ.ά.).

Συμφωνία για τη ΔΕΗ

Ευτυχώς για την κυβέρνηση, το θέμα της ΔΕΗ βγήκε από το κάδρο με τα ανοικτά μέτωπα, καθώς τα δύο μέρη βρίσκονται ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Περαιτέρω συζήτηση επ' αυτού θα έχει ο Γιώργος Σταθάκης την Παρασκευή με τους δανειστές προκειμένου να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για την πώληση. Δυστυχώς έπεται η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Οπως είναι φυσικό, το «κερασάκι» σε αυτές τις συζητήσεις θα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που βρίσκονται στο φόρτε τους και θα συνεχίσουν και μετά την τρίτη αξιολόγηση, αφού στον χορό θα μπουν και οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο. Η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει στο σφυρί σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και γκαράζ στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία (όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες).

Οι εισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περιμένουν τη σχετική υπουργική απόφαση που θα υπογράψουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Πιτσιλής και θα καθορίζει αυτή τη διαδικασία. Στις «κακές» ειδήσεις του νέου μνημονίου εντάσσεται και η κατάργηση της νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένας από τους πολλούς… δράκους που κρύβει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο κίνδυνος για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το τεχνικό κείμενο αφήνει «παράθυρο» κατάθεσης νέας διάταξης στη Βουλή, μέχρι τον Μάιο του 2018, σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτυγχάνεται.

Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί παρακινδυνευμένη την πρόβλεψη για το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς (θεωρεί ότι χωρίς μέτρα δεν θα ξεπεράσει το 2,2%), τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ακόμη πιο πάνω την πήχη όντας σίγουρη ότι θα πετύχει 3,82% ή επτά δισ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται η μείωση από την 1/1/2019 στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, αν και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποφύγει το ύψος αυτών των περικοπών.

Στη «μέγκενη» και οι απεργίες

Αναλυτικά, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει:

1. Νομοθεσία ώς τον Μάιο του 2018 για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από το 2019, αντί του 2020) σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν «κενά» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».

2. Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία. Οι δανειστές έχουν θέσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για να κλείσει η 4η αξιολόγηση. Αναμένεται η απόφαση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Πιτσιλή που θα ανάβει το πράσινο φως για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αξία αντί για την αντικειμενική.

3. Εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, με περαιτέρω εξοικονομήσεις ύψους 808 εκατ. το 2018 και 853 εκατ. το 2019.

4. Νέο «ψαλίδι» στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα. Το μέτρο θα μπει από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε εφαρμογή.

5. Νέα νομοθεσία για την προκήρυξη των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία που θα προβλέπει απαρτία 50%.

6. Μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας αλλά και συμβούλους απασχόλησης σε άτομα που αναζητούν εργασία.

7. Απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας μέσω της κωδικοποίησης των σχετικών νόμων σε Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2018.

8. Πλήρη συγχώνευση όλων των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Οι αρχές θα ζητήσουν από τη Eurostat να διατυπώσει επίσημη γνώμη για το αν τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ (π.χ. ΕΔΟΕΑΠ) αποτελούν ιδιωτικούς φορείς κ.ά.

9. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των αυτοαπασχολούμενων.

10. Τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, για την είσπραξη των 2,65 δισ. σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους από τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων θα γίνει τον Ιούλιο και θα συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους αντί για πέντε που εξοφλείται φέτος και εξοφλήθηκε το 2016.

11. Κατάργηση νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

12. Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: