28.3.16

Οι Podemos αντιμέτωποι με... τον εαυτό τους...

Podemos: Ινίγο Ερεχόν και Πάμπλο Ιγκλέσιας

Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών ήταν η περασμένη και οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία καθώς και τα πάσης φύσεως μαχαιρώματα πήραν ολιγοήμερη παράταση.

Ο...
αρχηγός των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας έδωσαν ραντεβού για τις 30 Μαρτίου μετά το Πάσχα. Μια συνάντηση μάλλον χαμηλών προσδοκιών, καθώς ο πρώτος εμμένει στη συμφωνία του με το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos, με την οποία είναι ριζικά αντίθετος ο δεύτερος.

Παράλληλα όμως, λίγες μέρες μετά, ο Ιγκλέσιας ίσως χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τα «φαντάσματα» του δικού του πολιτικού σχηματισμού.

Στις 2 Απριλίου το κόμμα θα κληθεί να επικυρώσει την επιλογή του πρώην ευρωβουλευτή Πάμπλο Ετσενίκε στη θέση του νέου οργανωτικού γραμματέα και τρίτου πλέον στη σειρά ισχυρού άντρα του Podemos.

Μόνο που η ψηφοφορία ενδέχεται να μην κυλήσει «αναίμακτα», καθώς θα έρθει ύστερα από μια σειρά αναταράξεων στο εσωτερικό του κόμματος.

H κρίση, η πρώτη σοβαρή που ξεσπά μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, εκδηλώθηκε στις αρχές του μήνα στη Μαδρίτη με την παραίτηση του τοπικού οργανωτικού γραμματέα, τον οποίο ακολούθησαν άλλα εννέα στελέχη.

Οι παραιτηθέντες καταγγέλλουν τους χειρισμούς του αρχηγού του τοπικού παραρτήματος του Podemos, Λουίς Αλέγρε, αλλά και τη γενικότερη πορεία που ακολουθεί το κόμμα.

Επίσης όλοι τους πρόσκεινται στον Ινίγο Ερεχόν, πολιτικό γραμματέα, νο2 του κόμματος και στενό φίλο του Πάμπλο Ιγκλέσιας από τα φοιτητικά χρόνια.

Λίγες μέρες μετά ο Ιγκλέσιας, σε μια μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση, έπαψε από τη θέση του οργανωτικού γραμματέα τον Σέρχιο Πασκουάλ, από τα ιδρυτικά στελέχη του Podemos και άνθρωπο εμπιστοσύνης του Ερεχόν, προτείνοντας στη θέση του τον Πάμπλο Ετσενίκε, γενικό γραμματέα του κόμματος στην περιφέρεια της Αραγόν και περιφερειακό βουλευτή.

Το κομβικό πρόσωπο

Ο Ετσενίκε είναι ένας άνθρωπος που χαίρει μεγάλης εκτίμησης εντός κι εκτός του Podemos. Γεννημένος στην Αργεντινή, πάσχει από σοβαρής μορφής μυϊκή ατροφία και είναι χρόνια καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι.

Η σωματική του αναπηρία ωστόσο δεν τον εμπόδισε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα, ούτε να αναπτύξει πολιτική δράση.

Ο Πάμπλο Ετσενίκε ήταν ένας από τους πέντε ευρωβουλευτές που εξέλεξε το νεοσύστατο τότε Podemos τον Μάιο του 2014.

Προέρχεται από την Αντικαπιταλιστική Συμμαχία, μία από τις πιο ριζοσπαστικές συνιστώσες του κόμματος, η οποία μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι είχε καταγγείλει την υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές και είχε διαχωρίσει τη θέση της από την επίσημη στάση υποστήριξης τόσο του κόμματος όσο και του ίδιου του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Σήμερα είναι αυτή που βάζει τις περισσότερες «κόκκινες γραμμές» στο θέμα της συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές και που προτιμά τη διεξαγωγή νέων εκλογών από τον συμβιβασμό.

Ο Πάμπλο Ετσενίκε είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας του Podemos.

Tόσο εκείνος όσο και άλλα άτομα εντός του Podemos, αλλά κι από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, είχαν κατηγορήσει τον Ιγκλέσιας για αλαζονεία και προσπάθεια να μετατρέψει σε προσωποκεντρικό ένα κόμμα που αποτελεί καρπό των κοινωνικών κινημάτων.

Σήμερα όμως ο Ιγκλέσιας είναι αυτός που τον καλεί ως πρόσωπο γενικότερης αποδοχής να αναλάβει μια θέση-κλειδί, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια διατήρησης της ενότητας και αποφυγής τυχόν ανταρσίας από τους δυσαρεστημένους που πρόσκεινται στον Ερεχόν.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ βλέπουν την πρόσφατη κρίση στο Podemos ως έναν αγώνα επικράτησης ανάμεσα στους πιστούς στον Πάμπλο Ιγκλέσιας (παμπλίστας) και στον Ινίγο Ερεχόν (ερεχονίστας).

Με πιο απλά λόγια, πέρα από τα πρόσωπα, ως μια αντιπαράθεση ανάμεσα στους οπαδούς της ρήξης και της ιδεολογικής καθαρότητας και στους πιο «ρεαλιστές» που επιζητούν τη συναίνεση με τους Σοσιαλιστές.

Κάποιοι βέβαια ανατρέχουν στο παρελθόν, για να βρουν τα αίτια της σημερινής κρίσης. Πηγαίνουν πιο πίσω από το 2015, όταν ο πανεπιστημιακός Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, από τα ιδρυτικά στελέχη του Podemos, αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω της αποκάλυψης ανοιχτών λογαριασμών του με την Εφορία.

Κάνουν λόγο για τις «δυο ψυχές του Podemos», μια ριζοσπαστική και αδιάλλακτη και μια πιο μετριοπαθή.

Απόλυτα φυσιολογικό για ένα νέο πολυσυλλεκτικό κόμμα της Αριστεράς το οποίο γεννήθηκε μέσα από τα κινήματα και σήμερα καλείται να συνδυάσει την εμπειρία των πλατειών με τον ρεαλισμό που απαιτεί αυτό που αποκαλούμε «διαχείριση της εξουσίας».

Παρόλο που εδώ και αρκετές μέρες ο Ινίγο Ερεχόν δεν προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης το δίδυμο Ιγκλέσιας - Ερεχόν με δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατράνωνε την ενότητα του κόμματος αρνούμενο την ύπαρξη ουσιαστικής κρίσης.

Πληγή η Αντα

Φαίνεται όμως ότι το Podemos δεν έχει να αντιμετωπίσει αυτή την περίοδο μόνο προβλήματα ιδεολογικής κατεύθυνσης και ατομικών φιλοδοξιών, αλλά και προβλήματα με τα σχήματα με τα οποία συνεργάστηκε σε ορισμένες αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας.

Η μεγαλύτερη ένταση εντοπίζεται στην Καταλονία, όπου η δήμαρχος Αντα Κολάου κρατά ολοένα μεγαλύτερες αποστάσεις.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν φήμες ότι ο πολιτικός σχηματισμός της Em Comu ίσως να μην κατεβεί μαζί με το Podemos σε περίπτωση νέων εκλογών.

Στο δε βιβλίο της «Ada, la rebelion democratica» (Αντα, η δημοκρατική επανάσταση) που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, η δήμαρχος και πρώην πρόεδρος της «Πλατφόρμας των Θυμάτων της Υποθήκης» (ΡΑΗ), του κινήματος κατά των εξώσεων, αναφέρεται σε κάποια σημεία με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας: κάνει λόγο για διαφορετικό ύφος στην άσκηση πολιτικής, για «αλαζονεία» του Ιγκλέσιας, ενώ παράλληλα τον κατηγορεί ότι δεν κατάφερε να κατηγορήσει ούτε να σεβαστεί την ΡΑΗ.

«Το Podemos δεν θα γίνει ποτέ ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα σε ό,τι αφορά τη μορφή του και τον μηχανισμό του» δηλώνει ο νέος οργανωτικός γραμματέας Πάμπλο Ετσενίκε. «To Podemos», συνεχίζει, «είναι ένας νέος σχηματισμός ο οποίος έχει την ευκαιρία να επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο και έχει όλη την καλή πρόθεση να το κάνει».

Στις 2 Απριλίου θα φανεί αν έχει δίκιο. Η δε πιθανότητα διεξαγωγής συνεδρίου του κόμματος -στο οποίο ενδεχομένως να έβγαιναν περισσότερα «μαχαίρια»- δεν συζητείται καν όσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ασταθές: διαπραγματεύσεις και κυβέρνηση συμμαχίας ή νέες κάλπες, που μοιάζουν πια ως το πιθανότερο σενάριο;

Μέχρι τότε ο δρόμος προς τη «βίαιη ωρίμανση» του Podemos παραμένει ανοιχτός...

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: