9.3.16

Σάλλας: Nέα ώθηση στην οικονομία...

από το κλείσιμο της αξιολόγησης...

Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα δημιουργήσει θετική δυναμική στην οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα...
δάνεια σε καθυστέρηση, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2015, ενισχύθηκε η κεφαλαιακή τους βάση σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αναφέρει ο κ. Σάλλας και επισημαίνει ότι η ακολουθούμενη πολιτική ενεργητικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, οδήγησε σε μείωση, μετά από πολλά χρόνια αυξητικής πορείας, του δείκτη NPLs στο 39,5% από 40,5% το Σεπτέμβριο 2015. 

Αντίστοιχα, ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση, μειώθηκε σημαντικά έναντι του προηγούμενου τριμήνου (80 εκατ. ευρώ από 385 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις αυξημένες προβλέψεις του τελευταίου τριμήνου, βελτίωσε το δείκτη κάλυψης στο 65% από 61%, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Σταύρος Λεκκάκος, αναφέρει ότι η Τράπεζα Πειραιώς, με ισχυρή δέσμευση στους επιχειρηματικούς της στόχους, επέτυχε το έτος 2015 αύξηση των επαναλαμβανόμενων κερδών προ φόρων και προβλέψεων κατά 15% στα 1.125 εκατ ευρώ, καθώς τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% και το κόστος λειτουργίας χωρίς τα έκτακτα έξοδα, μειώθηκε περαιτέρω κατά 5%.

Η ρευστότητα του Ομίλου στο 4ο ο του 2015 ενισχύθηκε, καθώς οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ στα 39 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 3,1 δισ. στα 32,7 δισ. ευρώ. Σε αυτό συνέβαλε η μείωση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του νέου οικονομικού προγράμματος τον Αύγουστο 2015, αλλά και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα της τελευταίας, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου στις 31.12.2015 ανήλθαν σε 10 δισ. ευρώ ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 διαμορφώθηκε στο πολύ ικανοποιητικό επίπεδο του 17,8% αναφέρει ο Σταύρος Λεκκάκος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: