17.3.16

Mάχη στις Βρυξέλλες με 6 στόχους...



Οι επιδιώξεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής

Έξι στόχους θα επιδιώξει να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα...
και αύριο στις Βρυξέλλες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος παρουσίασε χθες τους άξονες των ελληνικών επιδιώξεων επισημαίνοντας ότι επιθυμεί τη σύναψη μιας «αξιόπιστης συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά», τον καθορισμό των όρων για την «εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσα από την υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία» και την «αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ε.Ε.».

Αναλυτικά τα 6 σημεία:

Μια αξιόπιστη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, που θα εξασφαλίζει την δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.

Η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσα από την υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.

Η αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.

Η κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με την συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

H άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, που υπογράφηκε στην Σμύρνη, για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, από 1/6/2016.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, την ολλανδική Προεδρία καθώς και τα περισσότερα από τα κράτη μέλη.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: