30.3.16

Υπαναχωρεί ο Ολάντ...

Υπαναχωρεί ο Ολάντ από την αφαίρεση υπηκοότητας από τρομοκράτες

...από την αφαίρεση υπηκοότητας σε όσους έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία...


Υπό το βάρος ισχυρής αντίστασης στην Εθνοσυνέλευση, ο Φρανσουά Ολάντ εγκαταλείπει την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση που θα περιλάμβανε ρήτρα για την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από καταδικασθέντες για τρομοκρατία. 

Η...
υπαναχώρηση συνιστά μείζον πλήγμα για τον Ολάντ, ο οποίος είχε ανακοινώσει το σχέδιο σε ομιλία του στις Βερσαλλίες μόλις τρεις ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

«Τμήματα της αντιπολίτευσης ήταν εχθρικά προς την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτήν τη στάση» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος το μεσημέρι της Τετάρτης μετά το πέρας της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά τη διαπίστωση ότι η Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αριστερά, και η Γερουσία, στην οποία την πλειοψηφία έχει η δεξιά, «δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πάνω σε ένα κείμενο και ένα μέρος της αντιπολίτευσης ήταν εχθρικό σε οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση, αποφάσισα να κλείσω τη συζήτηση» ανέφερε.

Η πρωτοβουλία Ολάντ είχε διχάσει τους βουλευτές και είχε προκαλέσει μήνες έντονων διαξιφισμών όσον αφορά ένα, σύμφωνα με τους επικριτές του, ανεπαρκές και καθαρά συμβολικό μέτρο.

Εγκαταλείφθηκε και το σχέδιο του Ολάντ να εγγραφούν στο Σύνταγμα οι κανόνες για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: