16.3.16

«Δεν θα περάσει κανένας τουρκικός εκβιασμός»...

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς

Υπέρ της «αποτελεσματικής συνεργασίας» με την Αγκυρα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού τάχθηκε χθες η γαλλική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς ωστόσο να διαμηνύει ότι....
δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός «ο παραμικρός τουρκικός εκβιασμός» στο συγκεκριμένο θέμα.
Η κυβέρνηση Ολάντ θέλει την «αποτελεσματικότερη» συνεργασία της Τουρκίας. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ο παραμικρός εκβιασμός» εκ μέρους της Αγκυρας, ενώ παράλληλα διευκρινίζει ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να αναλάβει «οποιαδήποτε επιπλέον δέσμευση», και ότι οι πρόσφυγες που θα δεχτεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανακατανομής θα είναι 30.000, «όχι περισσότεροι, ούτε λιγότεροι».
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ είχε το περασμένο Σάββατο ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε παραχωρήσεις υπέρ της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου».
Σε παρόμοιο πνεύμα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν βγήκε τις τελευταίες ημέρες και δήλωσε στο BBC ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «δεν βρίσκεται στα χαρτιά», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι η Βρετανία έχει δικαίωμα βέτο στο συγκεκριμένο θέμα. Το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, προκαλεί έντονες ανησυχίες στο στρατόπεδο των Τόρις, με πολλά κορυφαία στελέχη να δείχνουν πλέον τα δόντια τους παίρνοντας θέση κατά μιας τέτοιας εξέλιξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: