11.3.16

Τα πολλά φώτα στους δρόμους βλάπτουν την υγεία...

Φωτισμένη πόλη

Μπορεί οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς όταν οι δρόμοι γύρω από τα σπίτια τους είναι φωτισμένοι, ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι τα πολλά φώτα τη νύχτα ενδέχεται να...
βλάψουν την υγεία τους.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Βανκούβερ του Καναδά, αν σε μια γειτονιά υπάρχει φωταψία το βράδυ, στα όρια της φωτορύπανσης, τότε οι κάτοικοι της περιοχής αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα ύπνου. Και η αϋπνία, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μορίς Οχαγιόν του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, μελέτησαν επί οκταετία 15.863 ανθρώπους, οι οποίοι καλούνταν ανά τακτικά διαστήματα να περιγράψουν τον ύπνο τους και άλλα ιατρικά προβλήματά τους.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα στοιχεία που συνέλεγαν από τους συμμετέχοντες με το πόσο εκτεθειμένοι ήταν σε υπαίθριο τεχνητό φωτισμό.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι όποιος ζούσε σε πόλη άνω των 500.000 κατοίκων, εκτίθετο τα βράδια σε τριπλάσιο έως εξαπλάσιο φωτισμό σε σχέση με έναν κάτοικο μικρής πόλης ή της υπαίθρου.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το έντονο νυχτερινό τεχνητό φως επηρεάζει αρνητικά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Όσοι ζουν σε καλοφωτισμένα μέρη είναι κατά μέσο όρο 6% πιθανότερο να κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες. Είναι επίσης πιο ανικανοποίητοι σε σχέση με την ποιότητα του ύπνου τους: 29% έναντι 16% όσων ζουν σε λιγότερο φωτισμένες περιοχές.

Επιπλέον, όσοι κοιμούνται ή προσπαθούν να κοιμηθούν με έντονα φώτα έξω στον δρόμο, έχουν αυξημένες πιθανότητες την επόμενη μέρα να νιώθουν κόπωση (9% έναντι 7%) και υπνηλία (6% έναντι 2%), αλλά και να ξυπνούν μέσα στη νύχτα (19% έναντι 13%, όταν ο δρόμος είναι σκοτεινός).

Και όπως έχει αποδειχθεί, τα προβλήματα στον ύπνο, όπως η αϋπνία και η κακή ποιότητα, μπορούν να γίνουν αιτία για παθολογικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: