2.3.16

Μάρδας: Εκ των πραγμάτων νέος σχεδιασμός του προϋπολογισμού...


«Εκ των πραγμάτων το προσφυγικό επηρέασε τον σχεδιασμό και τις δαπάνες του προϋπολογισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών στο...
Κόκκινο και στους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο, ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή και τη Σύνοδο Κορυφής την Δευτέρα. Παράλληλα επεσήμανε πως «στην Ε.Ε. υπάρχουν θεσμικές λύσεις για το προσφυγικό και πρέπει να εφαρμοστούν απ' όλους»

Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να αγνοούν τη συνθήκη της Λισαβόνας, που προβλέπει στα άρθρα 78,79 και 80 την κατανομή των βαρών στα κράτη μέλη σε περιπτώσεις αντίστοιχες με τις αυξημένες προσφυγικές ροές που αντιμετωπίζουμε σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Μάρδας, συμπληρώνοντας πως «ακόμα και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που δεν είναι στην Ε.Ε., αλλά έχουν σαφείς σχέσεις με την Ένωση, θα πρέπει να ακολουθούν αυτά που ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το προσφυγικό τις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση είπε, «τα δύο ζητήματα είναι τελείως διαφορετικά και δεν μπορεί να συγχέονται, όμως όσον αφορά τις δαπάνες του προϋπολογισμού της χώρας, γεγονός είναι ότι έχει επιβαρυνθεί». «Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, σημείωσε ο κ. Μάρδας, «όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες για το 2016 θα επηρεάσει και την πρώτη αξιολόγηση».

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο οξύμωρο ότι οι φωνές και τα δημοσιεύματα για τις αυξημένες προσφυγικές ροές στην Ελλάδα είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον πληθυσμό των προσφύγων.

«Ενώ στην Ελλάδα φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περί τους 22.000 πρόσφυγες, στην Τουρκία αντίστοιχα ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια και άλλα 2 εκατομμύρια σε Λίβανο και Ιορδανία. Είναι, λοιπόν, παράλογο να λαμβάνει τέτοια δημοσιότητα και με δραματικούς τίτλους η κατάσταση στην Ελλάδα, όταν στις παραπάνω χώρες δεν ακούγεται το θέμα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: