2.3.16

Το Βερολίνο έδωσε σήμα…

Η Γερμανία έδωσε σήμα για ευελιξία στην αξιολόγηση

…για ευελιξία στην αξιολόγηση…

Καθώς οι μέρες περνούν  το προσφυγικό συνεχίζει να μονοπωλεί τους τίτλους της επικαιρότητας, όπως επίσης και τις ενέργειες των κυβερνήσεων σε Ευρώπη και Ελλάδα για την αντιμετώπισή του. Κατά συνέπεια το...
ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης μετατρέπεται σταδιακά από ένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα, σε ένα αγκάθι για όλες τις πλευρές – ιδίως για το Βερολίνο- ή αλλιώς σε έναν γόρδιο δεσμό, τη γρήγορη λύση του οποίου ζητούν όλοι, ώστε να επικεντρωθούν στα πραγματικά ζητήματα αιχμής.

Κάπως έτσι, το Βερολίνο είτε μέσω διαρροών, είτε ακόμα και με επίσημες, προσεκτικά διατυπωμένες, θέσεις προλειαίνει το έδαφος  ώστε οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης να κυλήσουν ομαλά, ιδίως στο θέμα του ασφαλιστικού, αλλά και του δημοσιονομικού, θέματα στα οποία το ΔΝΤ κρατά σκληρή στάση.

Το νέο σήμα αλλαγής στάσης ήρθε σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Σόιμπλε, διαμήνυσε πως «πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί», δηλαδή άδειασε σαφέστατα τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε ζητήσει μέσω του άρθρου του βαθύτερο μαχαίρι στις συντάξεις καθώς και νέα δημοσιονομικά μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Βερολίνο όμως σήμερα δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, καθώς η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Σόιμπλε αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στο ασφαλιστικό. «Το πρόγραμμα θέτει λεπτομερείς όρους, αλλά σκιαγραφεί τομείς. Για τη γερμανική πλευρά, το σημαντικό είναι στο τέλος να βγαίνουν και τα νούμερα για την Ελλάδα» επεσήμανε, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως θα υπάρξει μία είδους ευελιξία απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, οι οποίες ως γνωστό περιλαμβάνουν αυξήσεις εισφορών και όχι περικοπές κύριων συντάξεων.

Η τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ευθυγραμμίζεται εν μέρει με τις διαρροές που βλέπουν όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα. Χθες το Bloomberg προανήγγειλε ουσιαστικά την σημερινή τοποθέτηση του Βερολίνου καθώς μετέδωσε ότι παρότι η Γερμανία απαιτούσε μέχρι πρότινος περικοπές στις συντάξεις, τώρα θα ήταν ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού της συστήματος.

Η επίσημη γραμμή που ακολουθεί η καγκελαρία και ο Σόιμπλε βέβαια είναι ότι δεν μπορούν να συνδέονται το θέμα του προγράμματος με το προσφυγικό. Ωστόσο όπως παρατηρεί και η συντηρητική εφημερίδα Welt που απηχεί τις απόψεις του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το ενδιαφέρον πρέπει εστιάζεται όχι τόσο στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά σε αυτά που δεν λέγονται. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν οι Γερμανοί στα προβλήματα των Ελλήνων, «που είναι δυνατή η ευελιξία και που τελειώνει η διάθεση για βοήθεια».

Και για να επιδειχθεί ευελιξία δεν χρειάζεται να αλλάξει επίσημα στάση το Βερολίνο σχετικά με το πρόγραμμα. Θα μπορούσε απλώς να μην βάλει περαιτέρω προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις, όπως επίσης να στηρίξει τις θέσεις των ευρωπαίων στη ανοιχτή πλέον διαμάχη που ξέσπασε με το ΔΝΤ για την πρώτη αξιολόγηση και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Άλλωστε, σύμφωνα με την Welt, τώρα πια στην οπτική της Μέρκελ και των ελλήνων, το ΔΝΤ αποτελεί πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι όροι που θέτει έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως τους χρησιμοποιεί μονάχα ως δικαιολογία για να προετοιμάσει την αποχώρησή του από το πρόγραμμα…

Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: