3.3.16

Σκόπια: Χαμηλώνουν τους τόνους...



αλλά κρατούν κλειστά τα σύνορα...

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα τα Σκόπια διεμήνυσαν ότι περιμένουν ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό και δεν έχουν συμφέρον αν...
επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος. Την ίδια στιγμή η πΓΔΜ, όμως, επιμένει να κρατά κλειστά τα σύνορα στην Ειδομένη και να αφήνει καθημερινά με το σταγονόμετρο πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφος της.

«Ζητούμε και αναμένουμε μια λύση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν έχουμε το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος. Ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν μονομερείς λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν εις βάρος μας. Επιπλέον, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεργαστεί με το νότιο γείτονα της για την υπέρβαση των προκλήσεων από την μεταναστευτική κρίση», ανέφερε ο Ιβάνοφ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της πΓΔΜ, Γιόρκγι Ιβάνοφ.

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μίας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει κοινά κριτήρια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες απόπειρες από μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της πΓΔΜ, όπως και αυξημένα περιστατικά με πλαστογραφημένα έγγραφα και κρούσματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της πΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η πΓΔΜ δεν θα επιτρέψει την κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφος της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ των Σκοπίων για τα επεισόδια στην Ειδομένη

Προκαλεί ο Φίτσο

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος αντιμετωπίζει γενικές εκλογές στην χώρα του το ερχόμενο Σάββατο, ύψωσε τους τόνους. Ο Ρόμπερτ Φίτσο ανέφερε ότι εάν η Τουρκία και η Ελλάδα δεν καταφέρουν να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές, τότε οι ροές αυτές θα πρέπει να αναχαιτιστούν «σε μια άλλη γραμμή», για παράδειγμα στην πΓΔΜ.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και συνομίλησε με τους 25 συμπατριώτες του αστυνομικούς που συμμετέχουν στους συνοριακούς ελέγχους. Ανέφερε ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, την προσεχή Δευτέρα.

«Αν την Δευτέρα διαπιστώσουμε ότι η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και πάλι δεν λειτουργεί, και αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αυτό που μένει να γίνει είναι να προστατεύσουμε τα σύνορα (της ΕΕ) αλλού», είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, σύμφωνα με το ηχογραφημένο απόσπασμα της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Πρόκειται για ένα θέμα οικονομικής μετανάστευσης. Αν η Ελλάδα δεν ενεργήσει (σ.σ. για να σταματήσει τους μετανάστες) -και η Ελλάδα δεν ενεργεί- θα πρέπει να σταματήσουμε τους μετανάστες σε μια άλλη γραμμή. Και ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε αυτήν τη γραμμή», είπε ο Φίτσο μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της πΓΔΜ Όλιβερ Σπασόφσκι.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: