10.3.16

Η ώρα της αλήθειας για τη μεταναστευτική πολιτική Μέρκελ...

Η ώρα της αλήθειας για τη μεταναστευτική πολιτική Μέρκελ

Το πρώτο crash test για την Γερμανίδα καγκελάριο από τότε που δέχτηκε τα πυρά των πολιτικών της αντιπάλων - εσωκομματικών και μη - για την...
πολιτική της στο προσφυγικό, έρχεται την Κυριακή με τις κάλπες να στήνονται σε τρία μεγάλα κρατίδια της Γερμανίας: Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η τριπλή κάλπη μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για την Ανγκελα Μέρκελ με το επιτελείο της να παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την εντυπωσιακή ενίσχυση του ξενοφοβικού κόμματος AfD, ενόψει των εκλογών της 13ης Μαρτίου. 

Το γεγονός ότι στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στο κρατίδιο της Έσης πριν από λίγες ημέρες, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Φράουκε Πέτρι απέσπασε διψήφιο ποσοστό (13,2% ), έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. 

Την ερχόμενη Κυριακή οι ευρωσκεπτικιστές της Γερμανίας στοχεύουν στην τρίτη θέση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες να εμφανίζονται λαβωμένοι και το κόμμα των Πρασίνων όπως και των Ελεύθερων Δημοκρατών να ολισθαίνουν επικίνδυνα. 

Οι «κορώνες» της επικεφαλής του ξενοφοβικού κόμματος AfD, Φράουκε Πέτρι, με το αγορίστικο μαλλί, φαίνεται να έχουν απήχηση στους Γερμανούς ψηφοφόρους την ώρα που υπάρχει προσφυγική ασφυξία στην Ευρώπη. Μετά την προκλητική δήλωση της Πέτρι ότι οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να πυροβολήσουν τους πρόσφυγες, αν βρεθούν σε ανάγκη, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της εκτοξεύτηκε στο 13%, τουλάχιστον στις τοπικές εκλογές της Έση.  

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του AfD στο κρατίδιο της Έση μπορεί να επαναληφθεί την Κυριακή, τουλάχιστον στα ανατολικά της χώρας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης αναφορικά με την δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου θα αποτυπωθούν στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, φρενάροντας το ξενοφοβικό κόμμα. Πάντως, αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για τους Χριστιανοδημοκράτες, η πίεση στη Μέρκελ θα κορυφωθεί, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές με την Γερμανίδα καγκελάριο να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το αν θα διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία της χώρας.

Γιατί είναι κρίσιμες οι τοπικές εκλογές της Κυριακής 

Οι Γερμανοί ψηφίζουν σε τρία από τα 16 κρατίδια της χώρας. Οι εκλογές θεωρούνται μια σημαντική δοκιμασία της μεταναστευτικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ. Αν και οι τοπικές εκλογές αφορούν άμεσα μόνο έναν στους πέντε εγγεγραμμένους Γερμανούς ψηφοφόρους, τα αποτελέσματα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη σε πανεθνικό επίπεδο, με το  αντι-μεταναστευτικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) να αναμένεται ότι θα έχει μια ισχυρή παρουσία. Το AFD, το οποίο ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, έχει ήδη αμφισβητήσει το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο και ήρθε τρίτο στις πρόσφατες τοπικές εκλογές της Έση, με περισσότερο από 13%. Το κόμμα της Φράουκε Πέτρι αναμένεται να εισέλθει και στα τρία περιφερειακά κοινοβούλια στις εκλογές της Κυριακής.

Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: