2.3.16

Η νέα γενιά υπερηχητικών...

Η New Aviation Horizons θα έχει χρονική διάρκεια 10ετίας και με αυτήν η NASA θέλει να αναπτύξει καινοτομίες στην κατασκευή αεροσκαφών

Στην κούρσα για την κατασκευή του αντικαταστάτη του Concorde μπήκε χθες η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και...
Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) καθώς στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος του 2017 η Υπηρεσία έδωσε το πράσινο φως στη Lockheed Martin να ξεκινήσει τον σχεδιασμό του QueSST.

Πιο συγκεκριμένα η NASA ανακοίνωσε ότι η πρόταση της Lockheed Martin για την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας για υπερηχητικές πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών η οποία δεν θα είναι τόσο... θορυβώδης όσο η υπάρχουσα κέρδισε τη στήριξη της Υπηρεσίας.
Ο διευθυντής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η NASA εργάζεται σκληρά για να κάνει τις πτήσεις περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον, ασφαλέστερες και ήσυχες, κι όλα αυτά ενώ σχεδιάζουμε αεροσκάφη που είναι ταχύτερα και χτίζοντας ένα σύστημα αεροπλοΐας που λειτουργεί πιο αποδοτικά».
Η κοινοπραξία
Ετσι, μέσα στους επόμενους 17 μήνες η NASA, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας New Aviation Horizons, θα απελευθερώσει προς τη Lockheed Martin κονδύλια για την έρευνα ανάπτυξης της «Quite Supersonic Technology» (QueSST) ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στο πρότζεκτ θα συμμετέχουν και δύο ακόμη εταιρείες, η GE Aviation με έδρα το Σινσινάτι και η Tri Models Inc. με έδρα την Ακτή Χάντινγκτον, της Καλιφόρνια.
Η πρωτοβουλία New Aviation Horizons θα έχει χρονική διάρκεια 10ετίας και με αυτήν η NASA θέλει να αναπτύξει καινοτομίες στην κατασκευή αεροσκαφών οι οποίες θα επιτρέψουν τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, των εκπομπών αέριων ρύπων και της ηχορύπανσης.
Το QueSST είναι το πρώτο πρότζεκτ της πρωτοβουλίας αυτής και ο αρχικός στόχος της Lockheed Martin και της NASA είναι η νέα αυτή υπερηχητική τεχνολογία να είναι λιγότερο θορυβώδης από την υπάρχουσα.
Για να γίνει αυτό, οι εταιρείες που θα συμμετέχουν καλούνται να προχωρήσουν στον καθορισμό των χαρακτηριστικών που θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο υπερηχητικό αεροσκάφος, στη σχεδίασή του και στην παρουσίασή του στα χαρτιά. Με βάση αυτήν τη δουλειά θα ξεκινήσουν σε δεύτερο χρόνο η κατασκευή και οι δοκιμαστικές πτήσεις του QueSST.
Οι άνθρωποι της NASA εκτιμούν ότι εάν όλα πάνε καλά, υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και το πρόγραμμα δεν έχει καθυστερήσεις, τότε οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πρωτοτύπου θα ξεκινήσουν το 2020. Το QueSST θα είναι το πρώτο από μια σειρά αεροσκαφών τύπου X (όπως τα έχουν ονομάσει) τα οποία θα είναι μικρότερα από τα ήδη υπάρχοντα επιβατικά αεροσκάφη.
Ο Τσαρλς Μπόλντεν ανέφερε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε που ο Τσακ Γίγκερ έσπασε το φράγμα του ήχου με το Bell Χ-1 στα πλαίσια των ερευνών υψηλών ταχυτήτων της προκατόχου Υπηρεσίας. Τώρα συνεχίζουμε αυτή την υπερηχητική παράδοση των αεροσκαφών X με αυτό το προκαταρκτικό πρόγραμμα για ένα λιγότερο θορυβώδες υπερηχητικό τζετ που στοχεύει στις επιβατικές πτήσεις».
Ευρώπη
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση αυτή της NASA έρχεται λίγους μόλις μήνες μετά τη γνωστοποίηση της ευρωπαϊκής Airbus ότι σχεδιάζει τον «γιο του Concorde», ένα υπερηχητικό αεροσκάφος το οποίο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα καλύπτει την απόσταση Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε μόλις μιάμιση ώρα!
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Airbus έχει ήδη κατοχυρώσει δύο πατέντες για το αεροσκάφος αυτό, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο εκτός από δύο κινητήρες τζετ και με έναν πυραυλοκινητήρα παρόμοιο με αυτούς που στέλνουν τα διαστημόπλοια στο Διάστημα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: