1.3.16

Οι ανοιχτές πληγές του Μαξίμου...

Αβεβαιότητα, κινητοποιήσεις, ασυμφωνία στους κόλπους των δανειστών ως προς τα απαιτούμενα μέτρα και το προσφυγικό. Και να ήταν μόνον αυτά; Υπάρχουν και...
οι «πληγές» που άνοιξαν στον φετινό προϋπολογισμό εξαιτίας του κακού τέταρτου τριμήνου του 2015.

Η ύφεση το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2015 (-1,9%) ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν (την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα οριστικά στοιχεία για την περυσινή χρονιά) με αποτέλεσμα και ολόκληρο το 2015 να κλείσει τελικώς με ύφεση 0,7% αντί για μηδενική μεταβολή που είχε προβλεφθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2016.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον προϋπολογισμό του 2016. Η φετινή χρονιά θα πρέπει να κλείσει με αρνητική μεταβολή στο ΑΕΠ μικρότερη του 0,7%. Είναι αμφίβολο, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αν αυτό μπορεί να συμβεί με τόσα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και με δεδομένα πλέον τα «βαρίδια» του 2015, τα οποία μεταφέρονται στο 2016.

Τα τεχνικά κλιμάκια, που από την Τρίτη οργώνουν τα γραφεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ενδιαφέρουν οι αριθμοί. Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση ψυχρά οικονομικά, βάζουν κάτω τα μέτρα που είχαν προβλεφθεί να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2016 και, όπου υπάρχει αμφιβολία, γράφουν το πρόσημο «πλην». Δυστυχώς, τα πλην είναι πολλά:

1 Η «μείωση αμυντικών δαπανών και λοιπών καταναλωτικού και λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» θα πρέπει να αποφέρει 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Όπως προαναφέρθηκε, ο παράγων μεταναστευτικό καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη αυτήν την εξέλιξη, κάτι μάλιστα για το οποίο έχει ήδη κάνει σχετική συζήτηση ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος.

2 Από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να εξοικονομηθούν μέσα στο 2016 περίπου 493,5 εκατ. ευρώ. Όσο δεν ξεκαθαρίζεται το αν αυτό το ποσό θα εξασφαλιστεί από περικοπή συντάξεων (που θέλουν οι δανειστές) ή από αύξηση εισφορών (που θέλει η κυβέρνηση), το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Αν προστεθούν και τα αντίστοιχα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις συντάξεις του Δημοσίου, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, στα 650 εκατ. ευρώ.

3 Μπορεί οι αγρότες να σκληραίνουν τη στάση τους, παρά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πίνακα των 25 σημείων. Ο προϋπολογισμός, όμως, άλλα λέει. Αναφέρει ότι η αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών θα πρέπει να αποφέρει 102 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου προέβλεπε αύξηση του συντελεστή αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2015. Ήδη έχει χαθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Είναι άλλο ένα ερώτημα λοιπόν το πώς θα μαζευτούν αυτά τα χρήματα. Επιπλέον οι αγρότες πρέπει να επιβαρυνθούν με άλλα 78,8 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή παρακράτησης και με 32,1 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου εισοδήματος. Ή θα επιμείνει η κυβέρνηση στο να αυξήσει τους συντελεστές των αγροτών αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2015 ή θα αναζητήσει ισοδύναμο.

4 Το ειδικό τέλος ανά στήλη του ΟΠΑΠ αλλά και η επέκταση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από τις παιχνιδομηχανές (VLTs) είναι άλλος ένας πονοκέφαλος 200 και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών δεν έχει αρχίσει να εισπράττεται ακόμη.

Ο ΟΠΑΠ κατέφυγε στο ΣτΕ για να ζητήσει ακύρωση του μέτρου, αλλά σε πρώτη φάση δεν δικαιώθηκε. Παρ’ όλα αυτά, εξασφάλισε ότι θα αρχίσει να καταβάλλει τον φόρο ύστερα από ένα τρίμηνο (η αρχική απόφαση προέβλεπε πρώτη καταβολή μέσα στον Φεβρουάριο). Το αν θα αποδώσει το μέτρο τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, είναι ακόμη κάτι ανοιχτό. Όσο για τα 100 εκατ. ευρώ των VLTs, προς το παρόν αποτυπώνονται ως «τρύπα».

5 Οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων υποτίθεται ότι θα πρέπει να αποφέρουν 45 εκατ. ευρώ. Δεν έχουν ακόμη αρχίσει, αλλά πλέον είναι θέμα ημερών. Αντίστοιχα, πρέπει να εισπραχθούν 56,3 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους στα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.
6 Αναζητούνται ισοδύναμα 22 εκατ. ευρώ για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων από τη μη επιβολή του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία.

7 Η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος πρέπει να αποδώσει τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016, ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μέσα από τη διαδικασία της προκαταβολής φόρου.

8 Υπάρχει και ένα κονδύλι 110 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να εξασφαλιστεί από τις «λοιπές παρεμβάσεις». Σε αυτές είχε ενταχθεί ο φόρος στα κρασιά, αλλά μένει ένα υπόλοιπο τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: