24.3.16

Εξαγωγές πετρελαίου...



...και εισαγωγές μαχητών...

Αποκαλυπτικά έγγραφα υποστηρίζει ότι κατέχει το ρωσικό δίκτυο Russia Today, το οποίο σε ντοκιμαντέρ του παρουσιάζει στοιχεία για τις δοσοληψίες Τουρκίας – Ισλαμικού Κράτους, με το πετρέλαιο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το ρωσικό δίκτυο, το...
οποίο πάντως απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, παρουσιάζει ντοκουμέντα και μαρτυρίες για τις πωλήσεις φθηνού πετρελαίου, τις διευκολύνσεις σε μαχητές που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, αλλά και άλλου είδους μπίζνες μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους.

Το ρωσικό δίκτυο επικαλείται έγγραφα τα οποία βρήκαν Κούρδοι σε εδάφη που κατέλαβαν μετά την υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους και τα παρέδωσαν σε συνεργείο του RT.

Σύμφωνα με το Russia Today, τα έγγραφα αυτά παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη φημολογούμενη συνεργασία Τουρκίας και ISIS στο εμπόριο πετρελαίου.

Η Τουρκία, η οποία έχει εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο της Συρίας, έχει επανειλημμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς πως παρέχει βοήθεια στον ISIS, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επιμένει πως είναι εχθρός των τζιχαντιστών, τα στοιχεία που δημοσιεύει το ρωσικό δίκτυο παρουσιάζουν μια διαφορετική εκδοχή.

Το Russia Today μίλησε και με αρκετούς μάρτυρες που είχαν συμμετοχή στις εμπορικές δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους και αξιολόγησαν τα έγγραφα που βρέθηκαν, τα οποία ρίχνουν περισσότερο φως στο πώς και από πού μαχητές μπήκαν στη Συρία και έγιναν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Μπίζνες και τιμολόγια

Το κινηματογραφικό συνεργείο του RT εργάστηκε κυρίως στην πόλη Σαντάντι, που βρίσκεται στη συριακή επαρχεία Χασακάν, την οποία έχει καταλάβει μερικώς το Ισλαμικό Κράτος. Μετά την απελευθέρωση το συνεργείο του δικτύου τραβούσε πλάνα από Κούρδους μαχητές, οι οποίοι εξέταζαν πολλά έγγραφα που είχαν εγκαταλείψει οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά την υποχώρησή τους.

Μερικά από αυτά τα έγγραφα αποδείχθηκε πως ήταν ημερήσια τιμολόγια που χρησιμοποιούνταν για να υπολογιστούν τα καθημερινά έσοδα από τα διυλιστήρια, αλλά και η ποσότητα πετρελαίου που είχαν εξορυχθεί στην περιοχή. Όλα τα έγγραφα έφεραν τη σφραγίδα και το σήμα του ISIS.

Καταγράφεται, ακόμη, ότι το Ισλαμικό Κράτος κρατούσε «επαγγελματικό» αρχείο από τις δραστηριότητές του.

Κάθε τιμολόγιο συμπεριλάμβανε το όνομα του οδηγού, τον τύπο του οχήματος και το βάρος του (καθαρό και ειδικό), αλλά και τη συμφωνημένη τιμή. Ένα από τα αρχεία που ανακαλύφθηκαν έχει ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2016 και αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε εξορύξει 1.925 βαρέλια πετρελαίου από την περιοχή Καμπίμπα τα πούλησε για 38.342 δολάρια.

Εξαγωγή πετρελαίου – Εισαγωγή μαχητών

Το Russia Today μίλησε με κατοίκους της περιοχής που είχαν εξαναγκαστεί να δουλεύουν στη βιομηχανία πετρελαίου του ISIS. Εκείνοι επιβεβαίωσαν ότι το πετρέλαιο από τις γεωτρήσεις μεταφερόταν σε διυλιστήρια, όπου μετρεπόταν σε βενζίνη και άλλα παράγωγα και πωλούνταν.

Μια πηγή ανέφερε στο RT ότι «οι μεσάζοντες από τη Ράκα και το Χαλέπι έρχονταν να πάρουν το πετρέλαιο και ανέφεραν συχνά την Τουρκία».

Σημαντικές πληροφορίες που αποκαλύπτουν τη σύνδεση μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και Τουρκίας έδωσε και ένας Τούρκος μαχητής που είχε συλληφθεί από τους Κούρδους. Ο μαχητής είπε on camera ότι η τρομοκρατική οργάνωση όντως πουλάει πετρέλαιο στην Τουρκία.

«Παραδέχθηκε χωρίς να τον ρωτήσουμε», λέει το RT, «ότι ο λόγος για τον οποίο ήταν τόσο φθηνό για εκείνον να περάσει από τα τουρκικά σύνορα και να ενταχθεί στον ISIS ήταν το γεγονός ότι και η Τουρκία κέρδιζε από αυτό». Όταν ρωτήθηκε, είπε πως η Τουρκία κερδίζει πετρέλαιο από αυτή την υπόθεση.

Το Russia Today μίλησε, ακόμη, με έναν Κούρδο στρατιώτη στην περιοχή, ο οποίος έδειξε συλλογή από διαβατήρια που είχε μαζέψει από τα πτώματα μαχητών του ISIS. Τα αποκλειστικά πλάνα του RT δείχνουν ότι αρκετοί τζιχαντιστές είχαν έρθει από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως το Μπαχρέιν, η Λιβύη, το Καζακστάν, η Ρωσία, η Τυνησία και η Τουρκία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μαχητές φαίνεται πως είχαν μπει στην περιοχή μέσω της Τουρκίας, καθώς τα διαβατήριά τους έχουν σφραγίδες εισόδου στη χώρα.

Ένα μέλος των κουρδικών δυνάμεων έδωσε και μερικές φωτογραφίες που ανακτήθηκαν από ένα USB και ανήκουν σε υποψήφιους μαχητές. Μια φωτογραφία έδειχνε τρεις άνδρες μπροστά από τον οβελίσκο του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη. Η επόμενη φωτογραφία δείχνει τους τρεις τους, οπλισμένους, ανάμεσα σε άλλους μαχητές στη Συρία.

Ένας από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, μιλώντας στο RT αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν συνοριοφύλακες όταν πέρασαν από την Τουρκία στη Συρία.

Ισλαμιστική προπαγάνδα τυπωμένη στην Κωνσταντινούπολη

Το Russia Today αναφέρει ότι έχουν γραφτεί πολλά για την υλική υποστήριξη της Τουρκίας στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά ελάχιστα για ντην ιδεολογική της στήριξη.

Ανάμεσα στα έγγραφα που άφησαν πίσω οι τρομοκράτες σε ένα νοσοκομείο που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, το συνεργείο του Russia Today ανακάλυψε φυλλάδιο ισλαμιστικής προπαγάνδας, τυπωμένο στην αραβική γλώσσα, με τον τίτλο «Πως να διεξάγετε την τέλεια μάχη απέναντι στο εγκληματικό καθεστώς του Άσαντ», το οποίο περιγράφει τακτικές μάχης κατά της συριακής κυβέρνησης.

Περιέργως η μπροσούρα είχε τυπωθεί στην Τουρκία, ενώ στο εξώφυλλο φαίνεται καθαρά τουρκικός ταχυδρομικός κώδικας και τηλέφωνο ενός τυπογραφείο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και διεύθυνση στο facebook.

«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για τη σύνδεση με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι γείτονας του Ισλαμικού Κράτους. Εάν επιθυμούσε να τερματίσει τη σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους, η τρομοκρατική οργάνωση δεν θα μπορούσε να επιβιώσει για πολύ» αναφέρει ένας από τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, ο οποίος ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του.

«Εάν το ISIS σταματήσει να δέχεται όπλα, νεοσύλλεκτους, τρόφιμα και άλλη βοήθεια από την Τουρκία, τότε θα χάσει έναν μεγάλο σπόνσορα» προσθέτει.

Η Τουρκία κερδίζει από τη σχέση με το Ισλαμικό Κράτος γιατί προμηθεύεται φθηνό πετρέλαιο στα σύνορά της με την Τουρκία, όπου μάχεται κατά των Κούρδων. Αυτή είναι μια άποψη την οποία υποστηρίζουν τόσο οι Κούρδοι, όσο και οι εχθροί τους από την τζιχαντιστική οργάνωση. Τα έγγραφα που αποκαλύπτει το Russia Today μπορεί να ρίξουν περισσότερο φως στις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν και τις σχέσεις με το ISIS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είχε κάνει και η Cumhuriyet με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας να φυλακίζονται και τον εισαγγελέα να προτείνει ισόβια κάθειρξη. Μετέπειτα ήρθε η απόφαση αναίρεσης από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, την οποία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν... αναγνωρίζει.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: