29.3.16

Έρωτας... αεροπειρατής...


Αεροπειρατεία λόγω έρωτα στο νησί της Αφροδίτης.

Ξεκίνησε ως έκτακτη είδηση που μονοπώλησε το...
ενδιαφέρον διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ: εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών την ώρα που βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων (FIR) της Κύπρου και ο πιλότος ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Πολύ γρήγορα έγιναν γνωστές οι πληροφορίες της πτήσης MS-181: Το Airbus Α320, στο οποίο επέβαιναν 60 άτομα (55 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος), απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας γύρω στις 8 πρωί και είχε προορισμό το Κάιρο. Ο πιλότος επικαλέστηκε αεροπειρατεία στις 08:50.


Ακολούθησε επιχείρηση διαχείρισης της κρίσης: Σε συναγερμό όλες οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ το αεροδρόμιο Λάρνακας έκλεισε και όλα τα αεροσκάφη που θα προσγειώνονταν στην πόλη κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο Πάφου.

Στην περιοχή Μακένζι του αεροδρομίου, όπου προσγειώθηκε το Airbus, μετέβησαν οι υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Εξωτερικών και έχουν μεταβεί ασθενοφόρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι:


Απομάκρυνση των περισσότερων επιβατών: ύστερα από διαπραγματεύσεις (και ενώ μεταδίδονταν συγκεχυμένες πληροφορίες) οι περισσότεροι επιβάτες απομακρύνθηκαν αλλά παραμένουν σε ομηρία πέντε μη Άραβες επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Δύο μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, βρίσκονται μεταξύ των επιβατών που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Προσωπικά τα κίνητρα του δράστη: Ο αεροπειρατής, που ταυτοποιήθηκε ως Ibrahim Samaha (με καταγωγή από τη Λιβύη) έριξε από το αεροπλάνο επιστολή, ζητώντας από την Αστυνομία να την παραδώσει στην Κύπρια πρώην σύζυγό του. Ζήτησε, επίσης, άσυλο στην Κύπρο.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, είναι 59χρονος καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην σύζυγος εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε με αστυνομική συνοδεία στο αεροδρόμιο για να μιλήσει μαζί του.

«Δεν έχει να κάνει με τρομοκρατία η αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Egypt Air», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ονίζοντας πως «κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς». Σε ερώτηση για τον λόγο που εξελίχθηκε η αεροπειρατεία, είπε «όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: