29.3.16

Νομοσχέδιο με «κόκκινες γραμμές» για το προσφυγικό...

Βουλή

Επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που κατατίθεται...
αύριο με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή.

Δεν θα υπάρξει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» στο σχέδιο νόμου, που αφορά για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και τα οποία απαιτούν νομικές διευθετήσεις.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι με το ν/σ εισάγονται κριτήρια ευρωπαϊκής οδηγίας, που μεταξύ άλλων επιβάλλουν ότι πρέπει να μην απειλούνται η ζωή και η ελευθερία του ατόμου λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων.

«Υπηρεσία Ασύλου» και «Αρχή Προσφυγών»

Με το ν/σ ιδρύονται «Υπηρεσία Ασύλου» σε πρώτο βαθμό και «Αρχή Προσφυγών» σε δεύτερο βαθμό για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας ασύλου.

Επιπρόσθετα ιδρύεται «Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης» και προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτης χώρας.

Ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του (Star) εξήγησε χθες ότι η αίτηση ασύλου θα εξετάζεται εντός μίας εβδομάδας, ενώ σε διάστημα άλλης μίας εβδομάδας θα εξετάζεται και η προσφυγή του αιτούντα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τη στελέχωση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για το Άσυλο, που όμως θα λυθεί με το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει πλέον περιφερειακά γραφεία και αυτοτελή κλιμάκια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Ρόδο, ενώ σε κάποιες περιοχές θα μπορούν να γίνουν περισσότερα από ένα γραφεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Θα στελεχωθεί από δημόσιους υπαλλήλους που θα μεταταχθούν, θα μεταφερθούν ή θα αποσπαστούν από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ ή από πρόσωπα που θα προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Εξάλλου, για τις γενικότερες ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος θα υπάρχει πρόβλεψη για την κατά παρέκκλιση πρόσληψη εποχιακού προσωπικού.

Τέλος, συστήνεται Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης με στόχο την εφαρμογή των πολιτικών ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι περίπου 20.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, αριθμό που τον χαρακτήρισε «εύκολα διαχειρίσιμο για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: