30.3.16

Στο τραπέζι τα εργασιακά...

Στο τραπέζι τα εργασιακά, πριν κλείσει το Ασφαλιστικό

...πριν κλείσει το Ασφαλιστικό...

Αν και το πακέτο των εργασιακών είναι προγραμματισμένο να απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μετά την...
πρώτη αξιολόγηση, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες η εννεαμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας.

Έτσι πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, καθώς οι νέες συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 4 Απριλίου (το κουαρτέτο θα βρίσκεται στην Αθήνα το Σάββατο 2 Απριλίου) τα εργασιακά "μπαίνουν μπροστά" και ίσως να υπάρξουν από τώρα κατευθύνσεις, αν όχι δεσμεύσεις σε κρίσιμα θέματα.

Αυτά τα θέματα, που θα αρχίσουν να συζητούνται στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Βρυξελλών την Τετάρτη 6 Απριλίου θα αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα στην ανταπεργία (lockout) και την (περαιτέρω) ελαστικότητα της αγοράς εργασίας.

Επικεφαλής της Επιτροπής των Βρυξελλών έχει τοποθετηθεί - με την σύμφωνα γνώμη και της ελληνικής πλευράς - ο Ολλανδός καθηγητής Οικονομικής της Εργασίας Γιαν βαν Άουερς, ο οποίος κρίθηκε «μετριοπαθής» στις προσεγγίσεις του αναφορικά με την αγορά εργασίας.

Οι υπόλοιπες θέσεις στην Επιτροπή καλύπτονται από τέσσερα μέλη που έχουν προταθεί από το υπουργείο Εργασίας και άλλα τέσσερα που θα εκπροσωπούν τους δανειστές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η τελευταία συμφωνία, δηλαδή το Μνημόνιο 3 προβλέπει ότι στα εργασιακά και κυρίως στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων που η κυβέρνηση επιθυμεί να επανέλθουν θα ληφθούν υπόψη οι «βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές», ενώ υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα επαναφέρουν το καθεστώς των παλαιών ρυθμίσεων "στις συμβάσεις και το καθεστώς στην αγορά εργασίας".

Δεύτερη φάση εσωτερικής υποτίμησης;

Στο εύλογο ερώτημα γιατί οι συζητήσεις για τα εργασιακά ξεκινούν τόσο νωρίς, πριν μάλιστα κλείσει το Ασφαλιστικό, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την επιδίωξη των δανειστών να επιβάλλουν ένα ευέλικτο εργασιακό καθεστώς που θα καθηλώνει, αν δεν θα μειώνει κι άλλο τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, με πρόσχημα πάντα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που κατά την πάγια άποψη του ΔΝΤ περνάει μέσα από την πολιτική της "εσωτερικής υποτίμησης".

Το καθεστώς αποκατάστασης των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο «δεν το αντέχει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Άρις Καζάκος. «Αν δεν υπάρξει ο επικουρικός μηχανισμός της Διαιτησίας, για την οποία το κλειδί είναι η μονομερής προσφυγή, η ρύθμιση του μισθού επιστρέφει στα χέρια του εργοδότη» σημειώνει ο κ. Καζάκος, χαρακτηρίζοντας "μεγαλόστομη κενολογία τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

«Πως θα επιτύχουμε τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης χωρίς να έχουμε καταλήξει πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μισθωτή εργασία και τη βιωσιμότητά της; Σήμερα στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός ασφάλισης και νομιμότητας", τονίζει από την πλευρά του ο Απ. Καψάλης, πρώην ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ, συνδέοντας την αυξημένη εργοδοτική παραβατικότητα με τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: