2.3.16

Κομισιόν: Τα κλειστά σύνορα κοστίζουν ακριβά…

Κομισιόν: Τα κλειστά σύνορα κοστίζουν ακριβά στην οικονομία της ΕΕ

Το κλείσιμο των συνόρων κοστίζει ακριβά στην ΕΕ ήταν το μήνυμα της αντιπροέδρου της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία τονίζει ότι η προσφυγική...
κρίση επιβάλλει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στα κράτη- μέλη που πλήττονται.

«Το κλείσιμο των συνόρων συμβάλει μεν στη μείωση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά εν τέλει το κόστος είναι πολύ υψηλό, καθώς η ΕΕ στο σύνολό της χάνει σε ανταγωνιστικότητα, ενώ πλήττεται και η λειτουργία της ενιαίας αγοράς», σημείωσε σε συνέντευξή της στη βελγική εφημερίδα L’ Echo.

Η μόνη απάντηση σε αυτήν την κρίση σύμφωνα με την ίδια, είναι τα κράτη - μέλη να εξοπλιστούν καλύτερα οικονομικά και θεσμικά, καθώς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει εκ νέου κρίσεις αντίστοιχου μεγέθους, οφειλόμενες λ.χ. στην κλιματική αλλαγή.

Η ίδια αναφέρει ότι το 2016 ο προϋπολογισμός για τη μεταναστευτική πολιτική είχε αρχικά προβλεφθεί στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ τώρα το πόσο αυτό έχει αυξηθεί στα 10,3 δισ, ήτοι περισσότερο από το διπλάσιο.

Εφιστά ωστόσο την προσοχή, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ έχει ορισμένα όρια και ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι πιο δημιουργικά.

Αναφερόμενη στο θέμα των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η ίδια εφιστά την προσοχή στο ζήτημα της ασφάλειας προς αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σημειώνει ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με τη λαϊκιστική ρητορική ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη δημιουργούν συνθήκες ισλαμοφοβίας, που εμποδίζουν την ομαλή προσαρμογή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ευρώπη, κατά την ίδια, γερνάει και γίνεται πιο συντηρητική, και συνεπώς απαιτείται χρόνος και συντονισμένες πολιτικές προσαρμογής της κοινής γνώμης στην αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: