2.3.16

Πρόταση Κομισιόν για 700 εκατ....



...στην Ελλάδα και άλλες χώρες για το προσφυγικό...

Τη διάθεση 700 εκατ. ευρώ, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του λεγόμενου διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, πρότεινε σήμερα η...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που επιφέρει το προσφυγικό.
Σύμφωνα με την πρόταση, φέτος θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ, και τα επόμενα δύο χρόνια αλλά 400 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα θα διατεθούν σε συνεργασία ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται επιτόπου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στέγαση, τη σίτιση και την παροχή νερού στους καταυλισμούς προσφύγων, ενώ είναι επιπρόσθετη στην κατασκευή και λειτουργία των άλλων υποδομών, όπως τα κέντρα καταγραφής, και οι πόροι μετεγκατάστασης και επανεισδοχής.
Ο αρμόδιος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βοήθεια, ενώ ερωτηθείς ποιο θα είναι το ποσό που θα λάβει η χώρα μας απέφυγε να το προσδιορίσει, είπε όμως ότι με δεδομένη την κατάσταση της χώρας, οικονομικά, διοικητικά και τη σημαντική παρουσία προσφύγων, είναι προφανές ότι ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας θα πάει στην Ελλάδα.
Για να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η ΕΕ μέσω της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας να μπορεί να χρηματοδοτεί τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων και στα κράτη μέλη.
Το ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας έχει προϋπολογισμό 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ωστόσο οι δράσεις του αφορούσαν μόνο τρίτες χώρες. Τώρα θα μπορεί να λειτουργήσει και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: