29.3.16

"Θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση έως τις 15 Απριλίου"...

Κυβερνητική πηγή: Θα έχουμε κλείσει τη διαπραγμάτευση έως τις 15 Απριλίου

"Θα έχουμε κλείσει (σ.σ. τις διαπραγματεύσεις) έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά έχουμε τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", ανέφερε...
κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
"Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση", είπε.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, που αποτελούσε και τους υπολογισμούς της Κομισιόν, και όχι 4,5% που έλεγε το ΔΝΤ.
Ωστόσο, η ίδια ανώτατη πηγή παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) για το 2017-2018 που ακόμη αναζητούνται.
Στην ερώτηση αν ανησυχεί για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaueble για το χρέος, το κυβερνητικό στέλεχος κούνησε το κεφάλι του με προβληματισμό αλλά είπε πως η συζήτηση για το χρέος πρέπει να προχωρήσει γιατί το θέλει το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- που μετείχε επίσης στην σημερινή σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη - είχε αναφέρει ως πρώτο ορόσημο την 13η Απριλίου ως ημέρα αναχώρησης των δανειστών από την Αθήνα με στόχο την πολιτική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Η βιασύνη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μία πρώτη έστω συμφωνία έως τις 13-15 Απριλίου, συνδέεται με τα διεθνή γεγονότα. Στις 13 Απριλίου ξεκινά η σύνοδος των G-20, ενώ στις 15 Απριλίου ξεκινά η εαρινή σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον όπου σχεδιάζεται να επιχειρηθούν πολιτικές επαφές σε επίπεδο κορυφής
Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό, την προηγούμενη εβδομάδα πηγές του οικονομικού επιτελείου έκαναν σαφές ότι αναζητείται ένα μεγάλο μέρος από τα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ για το 2017-2018 (1% του ΑΕΠ), ενώ προσδιόριζαν στα 5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση με βάση την απαίτηση των θεσμών.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει μέρος του κενού με καλύτερες επιδόσεις το 2015-2016 τις οποίες οριστικοποιεί σε μία πολύ κρίσιμη αποστολή στοιχείων που ολοκληρώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μαζί με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τα αναλυτικά στοιχεία για το δημοσιονομικό "κλείσιμο" του 2015 και οι νέες προβλέψεις αναφορικά με το πλεόνασμα, το χρέος και την πορεία του ΑΕΠ το 2016 πρέπει να σταλούν το αργότερο την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: