1.5.14

Θολές απαντήσεις...

Το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους φορείς και υπηρεσίες επιχείρησε να πετάξει ο Χρήστος Κορτζίδης, μετά το τραγικό περιστατικό της Κυριακής που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 13χρονου αγοριού.

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, στην...
πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το δυστύχημα προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του δήμου, παρά τις κρίσιμες ελλείψεις των τεχνικών του υπηρεσιών και τη σωρεία παραβάσεων εκ μέρους της επιχείρησης, με την ανοχή της δημοτικής αρχής.

Μάλιστα, ο Χρήστος Κορτζίδης απέδωσε το τραγικό περιστατικό στην έλλειψη τεχνογνωσίας εκ μέρους του δήμου και στο πολυδαίδαλο -όπως το χαρακτήρισε- νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των χώρων αναψυχής.


Παρόλα αυτά τα ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται:

• Γιατί δεν είχε εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης;
• Γιατί η δημοτική αρχή δεν είχε ελέγξει την επιχείρηση κατά τη λειτουργία της για το αν πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας;
• Γιατί η παράνομη, όπως αποδείχθηκε, εγκατάσταση, ηλεκτροδοτούνταν από τον δήμο;

Ο Χρήστος Κορτζίδης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες απέδωσε την ανυπαρξία άδειας λειτουργίας στο πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. «Ως δήμος δεν είχαμε ανάλογη εμπειρία. Δεν έχουμε εκδώσει μέχρι τώρα τέτοια άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για τέτοια επιχείρηση», είπε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης και πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση δεν κατέθεσε τέτοιο αίτημα με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση τέτοιας άδειας».

Κατά τον ίδιο δεν υπάρχει καμία ευθύνη της δημοτικής αρχής για το τραγικό περιστατικό θεωρώντας ότι το λούνα παρκ ως μια προσωρινή εγκατάσταση που όμως παραβίασε το διάστημα λειτουργίας και παρέτεινε σιωπηρά τη λειτουργία του στο σημείο, δεν απαιτούσε άδεια.


«Ήταν σωστό αυτό ή λάθος; Θα απαντηθεί από την έρευνα που γίνεται από τις αρμόδιες Αρχές και θέλουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό» υποστήριξε.

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης παραδέχθηκε πως ο δήμος δεν διαθέτει τεχνικό ασφαλείας και το λούνα παρκ δεν είχε άδεια λειτουργίας και είχε παραβιάσει το συμφωνητικό εκμίσθωσης για περισσότερο από δύο μήνες, αλλά προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους φορείς και υπηρεσίες.

«Τώρα αν πέρασα εγώ για να ελέγξω αν είναι ασφαλής η λειτουργία αυτής της επιχείρησης, δεν πέρασα για να ελέγξω. Για να πούμε την αλήθεια δεν είναι και στην αρμοδιότητά μου αυτό και το ζήτημα είναι: Ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου; Λειτουργεί μια επιχείρηση έχει δεν έχει άδεια καλώς ή κακώς. Τί γίνεται κατά τη λειτουργία μιας δημοτικής επιχείρησης; Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για αυτό. Υπάρχει η ΕΛΑΣ, υπάρχει το υπουργείο Ανάπτυξης, οι εταιρίες που πιστοποιούν τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων», είπε ο Χρ.Κορτζίδης.

Ρεύμα για ηλεκτροφωτισμό

Στις καταγγελίες ότι η παράνομη εγκατάσταση ηλεκτροδοτούνταν με ρεύμα του δήμου, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι τα παιχνίδια τροφοδοτούνταν από ηλεκτρογεννήτριες της επιχείρησης και ο ηλεκτροφωτισμός με ρεύμα του δήμου γινόταν μόνο τα βράδια για να φωτίζεται ο χώρος.

Εντύπωση, τέλος, προκάλεσε η δήλωση του Χρ. Κορτζίδη πως δέχεται στοχευμένη επίθεση από ΜΜΕ.

Η κορυφή του παγόβουνου

Η περίπτωση του παράνομου λούνα παρκ στο Ελληνικό φαίνεται ότι δεν είναι η μοναδική. Μετά το τραγικό περιστατικό της Κυριακής αποκαλύπτονται και άλλες περιπτώσεις παράνομων χώρων αναψυχής σε ολόκληρη τη χώρα.

Χθες οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν πολυμελή σπείρα, η οποία μέσω επιχειρήσεων «μαϊμού», δραστηριοποιείτο στην προβολή και διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (τσίρκο και λούνα παρκ) σε όλη τη χώρα, αποκομίζοντας κέρδη, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τις 900 χιλιάδες ευρώ.

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά πέντε άτομα, από τα οποία τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Βγήκε από την εντατική η 9χρονη

Η 9χρονη αδελφή του άτυχου αγοριού βγήκε από την εντατική και στο πλευρό της βρίσκονται συνέχεια οι γονείς της αλλά και ομάδα ψυχολόγων, ενώ αύριο θα απολογηθούν στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης και οι τρεις εργαζόμενοι του λούνα παρκ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: