31.5.14

Το 48ωρο που κρίνει την τύχη του Στουρνάρα...


 Ο δεύτερος ανασχηματισμός που προαναγγέλλεται από κυβέρνηση -ο πρώτος είχε ανακοινωθεί από τον Γ. Παπανδρέου τον Ιούνιου του 2011- πιθανότατα θα ανακοινωθεί μέχρι τη Δευτέρα ανήμερα της ...
εορτής του Αγίου Πνεύματος και εντός των επομένων 48 ωρών ο πρωθυπουργός θα έχει αποφασίσει για την πολιτική τύχη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να αρχίσει να συμπληρώνει τα υπόλοιπα «κουτάκια» του υπουργικού συμβουλίου.

Πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόφασή του είναι σύνθετη και προσκρούει σε λεπτές ισορροπίες εκτός του υπουργικού συμβουλίου και συγκεκριμένα με δυο θέσεις: του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και της θέσης του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν θα έλεγε «όχι» στην παραμονή του Γ. Στουρνάρα δείχνοντας έτσι μια έμμεση αλλά σαφέστατη προτίμηση στο πρόσωπο του Γιώργου Προβόπουλου με τον οποίο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Real.gr, έχει ήδη συνομιλήσει χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα στον κεντρικό τραπεζίτη για το ακριβώς θα γίνει με τη θέση του.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος δεν έχει ανοίξει σε κανέναν τα χαρτιά του για τον ανασχηματισμό γνωρίζει ότι δεν θα είναι εύκολο να «ακυρώσει» τον Γιάννη Στουρνάρα διαγράφοντας επί της ουσίας την οικονομική πολιτική που με τόσο σθένος υπερασπίζεται προκειμένου να οικοδομήσει ένα από τα βασικότερα επιχειρήματά του για το τέλος της ατζέντας του μνημονίου και της μετάβασης στην περίοδο της ανάκαμψης.

Στον αντίποδα υπάρχουν παράγοντες εντός και εκτός κυβέρνησης που εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει ένα συνολικό μήνυμα αλλαγής στη ρότα της κυβέρνησής του και αυτό θα στοιχίσει πρωτίστως στον ίδιο τον υπουργό των Οικονομικών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα οδηγήσει ακόμη και σε αλλαγές καίριων θέσεων εκτός υπουργικού συμβουλίου δηλαδή και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στελέχη της κυβέρνησης μιλώντας στο Real.gr εκτιμούσαν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, στην περίπτωση που προταθεί ως ο επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπαιρνε σίγουρα ένα από τα πιο ισχυρά «χαρτοφυλάκια» αφού η εικόνα που έχουν γι' αυτόν στις Βρυξέλλες είναι κάτι παραπάνω από θετική ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας νέας ομάδας που θα διαπραγματευτεί τη βιωσιμότητα του χρέους με τους εταίρους.

Χωρίς λύση στο «γόρδιο δεσμό Στουρνάρα» ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να προχωρήσει, αναγνωρίζουν άπαντες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάτι που προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία όλων των υπουργείων καθώς τα πάντα έχουν «παγώσει».

Στο Μαξίμου πάντως δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι συγκεκριμένοι υπουργοί που ήταν «εξαφανισμένοι» καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει τις παρεμβάσεις και τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις σε μια προσπάθεια να διασωθούν στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Πληροφορίες του Real.gr επιμένουν πάντως πως ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκπληξης στον ανασχηματισμό με πρόσωπο ή πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ αλλά από την αριστερά προκειμένου να «ικανοποιηθεί» και η πλευρά Βενιζέλου που επιμένει να μιλά για «προοδευτικό πρόσημο» στην κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί και με την οποία ο κ. Σαμαράς θα πορευτεί όπως όλα δείχνουν μέχρι τις εθνικές εκλογές.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: