1.5.14

Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 17 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία...

Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 17 δισ. δολαρίων στην ΟυκρανίαΤο ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε την Τετάρτη διετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ύψους 17 δισ. δολαρίων, προκειμένου η χώρα να...
ανακάμψει μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής.

Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις ύψους περίπου 15 δισ. δολαρίων από άλλους δανειστές, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισ. δολαρίων για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το δάνειο του ΔΝΤ επιτρέπει την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας και την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπίας, ενώ από αυτή την πρώτη δόση, τα 2 δισ. δολάρια θα δοθούν για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

Λαγκάρντ: Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει κινδύνους

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους στην εφαρμογή του.

«Στο μέτωπο της εφαρμογής, παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις, που μπορούμε προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους. «Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η διμερής διεθνή υποστήριξη και η συνεργασία όλων των μερών, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να ενισχυθεί η θέση της οικονομίας της Ουκρανίας», συμπλήρωσε...
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: